Društvo za zaštitu ptica: Da se utvrdi šta to Šormaz lovi

0
2489
Ilustracija: Dragan Šormaz u krivolovu ili ne?
Ilustracija: Dragan Šormaz u krivolovu ili ne?

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je danas Inspekciju za zaštitu životne sredine Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da utvrdi da li poslanik Dragan Šormaz lovi zaštićene vrste ptica i eventualno preduzme mere predviđene krivičnim zakonodavstvom iz oblasti zaštite prirode.

Ilustracija: Dragan Šormaz u krivolovu ili ne?
Ilustracija: Dragan Šormaz u krivolovu ili ne?

Društvo je istovremeno postavilo i pitanje kako Šormaz može da vodi Lovački savez Srbije ako ne poznaje osnovne stvari u lovstvu i traži njegovu smenu sa mesta predednika.

Dragan Šormaz
Dragan Šormaz

Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz rekao je za list Danas da se bavi lovom na ptice i da, između ostalog lovi „tetreba na Kosovu i Metohiji“ i jarebice.

Društvo podseća da su i tetreb i jarebice strogo zaštićene vrste ptica u Srbiji, koje se ne mogu loviti i ugrožavati, a za lica koja ubijaju te strogo zaštićene vrste predvidjene su kazne i do 250.000 dinara.

-Koje sve zaštićene vrste lovi g. Šormaz po našim šumama, kako kaže u citiranom članku, ako eventualno ne razlikuje ogromnog tetreba od vrsta koje su mnogo manje, a koje se mogu loviti? Šta to sve, uopšte, Šormaz (krivo)lovi? – navodi se u saopštenju.

Dragan Šormaz je za dnevni list Danas kazao da se u slobodno vreme bavi lovom, kao i da najviše voli lov na ptice, da lovi „sve od tetreba na KiM, preko fazana, jarebica i ostalih ptica po našim šumama kada je sezona“.