Zimske radosti

0
4584

Danima najavljivani sneg od juče je konačno tu, a sa njim i prve zimske radosti. Hm … radosti … Pa, da li su to baš radosti za svakog? Možda samo za bezbrižne mališane koji čekaju samo da prođe još par nedelja do raspusta kako bi im doživljaj bio potpun.

A šta je sa nama ostalima, roditeljima, babama, dedama, zaposlenima … ? Da li i nama sve ovo izgleda tako veselo? Pa ne bih rekao, iako ja možda nisam najmerodavnija osoba koja treba da zanoveta s obzirom na to da nisam ni zimske gume stavio još uvek. S druge strane, neki moji poznanici (koji inače dele moje mišljenje, ali ga čuvaju za sebe samo) bi bili zatečeni kada ja ne bih negodovao, psovao i imao primedbi na rad organa zaduženih za čišćenje puteva po gradu i na prilazima gradu.

Kao i svake godine, službe zadužene za te poslove, zakazale su. Nigde ni jednog vozila namenjenog čišćenju snega nema. Kao da su propali u zemlju, a sa medija slušamo kako su sve snage angažovane.

Zimske radosti
Fočanska ulica, Smederevo

Pa gde su te snage? Gde su rezultati? Ja ih ne vidim ni na jednom koraku. Ili da budem precizniji, nisam ih video od sinoć do danas u podne iako sneg sada više ne pada. Možda čekaju da se istopi i da nestane isto onako kako je i došao…

Zimske radosti
Crvene Armije, Smederevo – Jedan od građana koji čisti „svoj deo“ trotoara

Jedini koji su angažovani na čišćenju snega su savesni građani koji verovatno zbog sopstvenih potreba raskrčuju svoje prilaze dvorištima, zgradama, radnjama i sl., ili možda to rade kako bi izbegli da im neko „mnogo pametan“ ne bi kojim slučajem naplatio kaznu za neočišćen prostor. Kada kažem „neko pametan“, tu mislim na iste one koji su inače zaduženi za praćenje rada službi zaduženih za čišćenje (ako to već nije sve ista banda). Ko njih kontorliše? Ko njima isporučuje kazne, i da li im uopšte isporučuje jer su ih zasigurno zaslužili. Ili su bar zaslužili da im se otkaže eksluzivno pravo na te poslove i da se dodeli nekome drugome ko će biti sposoban da ih obavlja. Da se razumemo, ne tražim ja da sve bude perfektno, toga nema ni u bogatijim zemljama od naše, ali bar da se neka mrvica truda vidi ili bar neki rezultat … A ne da plaćamo nešto što ne dobijamo…

Zimske radosti
Prve zimske radosti u gradu 😀 – Smederevo, 09.12.2012. 00:30, centar grada

Na kraju, nismo ni i kao narod baš cvećke. Noćašnji primer sa „grudvicom“ na sred puta u centru grada, koliko god bio duhovit, nije nešto što bi trebalo da se događa na ulicama. Kao prvo, mogao bi da ugrozi bezbednost učesnika u saobraćaju (iako malobrojnih) a kao drugo nije mi jasno kako tako nešto može da se dozvoli da se desi na 20 metara od stanice SUP-a a da niko od organa zaposlenih u SUP-u to ne primeti i ne odreaguje. Možda ni tamo niko ništa ne radi, možda i tamo spavaju kao beli medvedi i možda im je najvažniji zadatak da saobraćajna policija piše kazne za nevezivanje pojasa tokom vožnje.

A možda sam i ja naopak potpuno kada mi sve ovo smeta! Možda treba da se prepustim i ja zimskim radostima i da se nadam da neće sve biti isto kao prošle zime!