Kako TANJUG javlja, ja te volim

0
5505
Kako TANJUG javlja, ja te volim
Kako TANJUG javlja, ja te volim

Obično pametujem i bunim se u retkim prilikama, povremeno i u situacijama kao što je bio slučaj sa stavljanjem slanine u isti koš sa cigaretama smile emoticon. Ali, eto, nekako reših večeras nešto da glasno kažem, manje zbog Tanjug-a, više zbog onog što imamo u našim medijima i među „novinarima“, a pomalo i zbog Filozofa (Lajanje na zvezde).

TANJUG.TAČNO
TANJUG.TAČNO

Možemo biti za i protiv agencije kakva je bila TANJUG, uglavnom zbog toga što je povremeno bila sredstvo za informisanje vladajućih režima. Ali, tome valjda i služe državne informativne agencije. Sve ozbiljne zemlje imaju takva svoja sredstva informisanja i ništa to ne bi trebalo da nas čudi i iznenadjuje.
Neko će reći, pa šta će nam jedna takva agencija danas? Koja je njena svrha kada se sve informacije mogu pronaći na internetu?
A ja kažem: Od koga ćemo preuzimati takve informacije? Od komšija iz Hrvatske, Bosne, … od istih takvih agencija kao što je TANJUG bio, samo iz Nemačke, USA, Britanije, Francuske čija je politika takva da rade u interesu njihovih država? Da li će oni nas same da obaveštavaju o tome šta se dešava u našoj zemlji, da li oni imaju npr. reportere na jugu Srbije koji će nam dati informacije iz prve ruke? Ili će nam, možda, sve informacije saopštiti direktno veliki vođa, jer u principu on valjda i najbolje zna (da ne bude zabune, ovo je sarkazam).

Ono što me više nervira je to što je ugašena kuća koja, ako ništa drugo, ima pismene, školovane novinare … novinare koji znaju ili su znali da napišu gramatički ispravnu rečenicu, znaju gde treba staviti zapetu/zarez, kada treba na kraju rečenice staviti tačku, uzvičnik ili upitnik.

Šta nam ostaje? Gomila umišljenih, samoproklamovanih i nepismenih novinara koji nisu sposobni da naprave pravu reportažu ili napišu bilo kakav samostalni članak. Veliki broj medija (pa i sam blic, čiji je link dole) koji samo preuzimaju tuđe informacije, često neproverene, objavljuje ih kao da su proistekle iz pera njihovih „novinara“ ili kao autorske članke, nije u stanju ni najosnovniji „krivotvoreni“ članak da prebaci kompletno sa ijekavice na ekavicu. Često je jedan deo teksta napisan na i/jekavici a drugi na ekavici, jako često loše prevedeni izrazi sa engleskog ili nekog drugog jezika.

Dakle, ostaje nam samo FARMA, odnosno slika iz iz istoimenog rijalitija (reality) upakovana u omot novinarstva. Nepismeni, neobavešteni, senzacionalistički i populistički nastrojeni „novinari“, skloni preuizmanju tuđih članaka (krađi), koji kroje i koji će krojiti našu medijsku sliku i od naše stvarnosti napraviti još jednu farmu.

I za kraj, kako će sada Filozof da kaže ono čuveno „Kako TANJUG javlja, ja te volim.“?

Povod za ovo pisanije: Vlada donela odluku o gašenju TANJUGa