Kaizen zapošljava još 800 radnika

0
4943
Ilustracija: Pogon za šivenje
Ilustracija: Pogon za šivenje

Tekstilna firma registrovana u Smederevu, Kaizen d.o.o, ćerka firma turske kompanije Kardem, od 1. juna je zaposlila 229 radnika, sa planom da do juna 2017. ima oko 800 zaposlenih, od 19. septembra počinje proizvodnju majica za američki brend Atos, izjavio je Kušat Jilmaz, menadžer za Kardem i Kaizen.

Ilustracija: Pogon za šivenje
Ilustracija: Pogon za šivenje

“Od 229 zaposlenih, u trening centru u Smederevu trenutno se obučava njih 70, po principima Kardem kompanije. Proces obuke koji traje tri meseca, ovde smo skratili na šest nedelja, jer hoćemo da se krećemo brže”, rekao je Jilmaz.

Po njegovim rečima sada u Smederevu ima pet proizvodnih linija, i očekuje da 19. septembra krene proizvodnja majica za američki brend Atos. Čeka se odobrenje mušterija, što je uobičajeni preduslov za početak proizvodnje.

“Planiramo da do juna naredne godine zaposlimo oko 800 radnika, bez obzira na obrazovanje i struku, i kada dostignemo taj cilj, onda ćemo da razmišljamo o drugoj, grinfild investiciji, za koju pretpostavljamo da će biti u Smederevu”, izjavio je Jilmaz.

Jilmaz je naglasio da svi zaposleni u smederevskom pogonu od prvog radnog dana imaju ugovore o radu i das u plaćeni po minimalnoj ceni rada “zato što su u procesu obučavanja za ono što će uslediti”.

On je dodao da će, kada počne “prava” proizvodnja 19. septembra, onda moći da govore o “malo većim platama” u odnosu na konkurenciju u Smederevu.

Radnicima tokom obuke plaća se 10.000 dinara, za topli obrok imaju 1700 dinara i plaćeni prevoz.

Na Sajmu zapošljavanja u maju, kada je predstavljena firma, rečeno je da će u smederevskom tekstilnom pogonu u početku raditi 270 ljudi, sa projekcijom da u narednih nekoliko godina uposle oko 2.500 radnika. O zaradama nije bilo reči.

Zainteresovani za rad u ovoj firmi prvo polažu test opšteg znanja, a potom se, uspešni na testu, pozivaju na obuku.