166 godina postojanja Narodne biblioteke u Smederevu

0
1281
Narodna biblioteka Smederevo

23. aprila obeležava se 166 godina postojanja Narodne biblioteke u Smederevu. Za dan osnivanja uzima se 26. marta 1864. godine, kada je tadašnji ministar unutrašnjih poslova  Ilija M. Garašanin dao saglasnost za otvaranje Čitališta u Smederevu, a Ministarstvo prosvete, potpisom Jovana Sterije Popovića, početkom aprila iste godine, saglasio se  s tom odlukom.

Narodna biblioteka Smederevo

„Narodnu biblioteku čine Pozajmno, Naučno, Dečje i Zavičajno odeljenje. Takođe Narodna biblioteka izdaje i časopis Mons Aureus i dodeljuje nagradu ‘Zmaj Ognjeni Vuk’ za najbolju knjigu na srpskom jeziku objavljenu tokom godine“ naveo je agenciji Beta direktor Biblioteke Dragan Mrdaković.

Mrdaković je istakao da je Narodna biblioteka jedna od najstarijih u Srbiji. Pored bogatog beletrističkog fonda, koje Biblioteka pozajmljuje čitaocima, poseduje i retke i dragocene stare knjige, i odeljenje koju čini fond knjiga na stranim jezicima.

Srpske novine obavestile su čitatelje 18. aprila 1864. da su Smederevci „po primeru Beograđana, u svojoj varoši osnovali jedno Čitalište“.

„Sve što je ljudski um mogao izmisliti bez svake sumnje bio je pronalazak novina (žurnala) kao najvažniji i najkorisniji na ovom svetu“  zaključuje autor članka u Srpskim novinama.

Obeležavanje ovog jubileja počeće izložbom povodom 180 godina od rođenja Đure Jakšića „S perom u ruci steko sam sebi u rodu glas“ dok će se 24. aprila v. d. upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić obratiti gostima i zaposlenima u Narodnoj biblioteci Smedereva.

Takodje, 24. aprila će biti predstavljena i publikacija „Srpska periodika Narodne biblioteke Smederevo: 1824–1945“.