Apelacioni sud otvara pretres u slučaju gradonačelnice Smedereva

0
1917
Jasna Avramović
Jasna Avramović

Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za 16. jun pretres u postupku u vezi sa slučajem gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović, optužene i pred Višim sudom u Smederevu u dva navrata osuđene zbog primanje mita.

Jasna Avramović
Jasna Avramović

Ona je, podsetimo, prvom presudom Višeg suda u Smederevu u junu prošle godine, osuđena na 15 meseci zatvora, U obrazloženju odluke navedeno je da je tokom postupka dokazano da je, u vreme dok je bila načelnik infektivnog odeljenja smederevske bolnice, primala novac kako bi pojedinim pacijentima sačinila lažnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

Usledila je žalba odbrane, nakon čega je Apelacioni sud predmet vratio na početak. U ponovljenom postupku sudsko veće Višeg suda u Smederevu u martu ove godine potvrdilo je ranije donetu presudu i visinu kazne.

Advokat Avramovićeve Petar Petrov tvrdi da još nije dobio nikakvu odluku, ali je u Apelacionom sudu novinarima potvrđeno da je pretres zakazan za jun. Apelacioni sud će ovoga puta morati pravosnažno da okonča taj postupak pošto je presuda Višeg suda protiv Jasne Avramović već jednom bila ukinuta.

Aktuelna gradonačelnica Smedereva je u oktobru 2005. godine zbog ovog slučaja bila u pritvoru mesec dana i tada je smenjena sa mesta predsednika opštine.

Posle izbora 2008. godine obavljala je funkciju zamenika tadašnjeg gradonačelnika Predraga Umičevića iz DS-a, da bi 2012. bila izabrana za gradonačelnicu kao kandidat grupe građana „Pokret za Smederevo“.

U junu 2013. godine Avramovićeva je zajedno sa odbornicima „Pokreta za Smederevo“ prešla u Srpsku naprednu stranku, čime je ona postala većinska u smederevskoj Gradskoj skupštini.