Beogradsko – smederevska jesenja regata

0
1831
Beogradsko-smederevska jesenja regata
Beogradsko-smederevska jesenja regata

Rukovodstvo Grada Smederevo pozdravilo je dogovor o pokretanju Beogradsko – smederevske jesenje regate, koja bi trebalo da postane tradicionalna od naredne “Smederevske jeseni”.

Beogradsko - smederevska jesenja regata
Beogradsko – smederevska jesenja regata

Smederevo je u okviru manifestacije „Smederevska jesen” u subotu ugostilo veslače i kajakaše Nautičkog kluba „Liman” iz Zemuna. Reč je o Beogradsko – smederevskoj jesenjoj regati, koja ove godine nije zvanično uvrštena u program Smederevske jeseni, ali stoji kao predlog i mogućnost da postane tradicionalna aktivnost na svakoj sledećoj manifestaciji.

Gradonačelnica dr Jasna Avramović je podsetila na komparativne prednosti blizine Dunava, pozdravljajući svaku inicijativu koja ima za cilj kvalitetniju prezentaciju Smedereva.

“Politika ove vlasti je da se grad otvori prema Dunavu, da iskoristimo kapacitete Dunava. Takođe, ovaj prostor mora da se uredi i mi smo već počeli sa sređivanjem Veslačkog kluba. Sve ovo je početak dešavanja koja su planirana i u Smederevskoj marini. Svake godine smo bliži snu koji moramo da dosanjamo, a to je potpuno angažovanje Dunava i iskorišćenje svih kapaciteta, kao i dolazak “belih lađa” u naš grad”, rekla je gradonačelnica.

Ona je dodala da Smederevo ima prednost u odnosu na druge gradove jer se nalazi na obali velike međunarodne reke, koja nam pruža velike mogućnosti predstavljanja i umrežavanja na putu ka Evropi.

Predsednik Organizacionog odbora „Smederevske jeseni”, Branče Stojanović, zahvalio se Brodarskom klubu „Metalac” iz Smedereva i Nautičkom klubu „Liman” iz Zemuna, od kojih je potekla inicijativa o pomenutoj regati.

„Nama Smederevcima je uvek bio cilj da Dunav koristimo da nam dođu dragi gosti i želeo bih da to ozvaničimo danas svečano pred svim ovim ljudima koji su došli. Turistička organizacija Smederevo potpisaće Sporazum sa Nautičkim klubom „Liman” i sa Brodarskim klubom „Metalac”, kako bi ovo bio početak jedne lepe saradnje sa željom da klub „Liman” koji ima iskustva u regatama, dovede u Smederevo i neke gradove iz Evrope”, istakao je Stojanović.

Slično razmišljaju i članovi Nautičkog kluba „Liman” i očekuju da ova regata postane tradicija međunarodnog karaktera.

”Naša želja je da ljudi shvate da postoje drugi putevi , da se ne putuje samo automobilom. Ipak je Smederevo grad na Dunavu, na međunarodnoj reci koja pruža izuzetne mogućnosti za razvijanje kako turizma uopšte, tako i nautičkog turizma i to je sada jedna od misija koju želimo da napravimo ovde”, rekao je predsednik Nautičkog kluba ”Liman” iz Zemuna, Boris Purjakov.

Izvor: smederevo.org.rs