Čedomorstvo u Ralji!?

0
1174

Smederevska policija je u dvorištu jedne kuće u selu Ralja nedaleko od Smedereva pronašla zakopan leš muškog novorođenčeta. Komšije tvrde da je reč o čedomorstvu, zbog čega su slučaj prijavili Centru za socijalni rad.

-Centar za socijalni rad prijavio je da se u Ralji desio neprijavljeni porođaj u kući i da se ne zna šta je sa novorođenčetom. Policija je izašla na lice mesta zajedno sa službom Hitne pomoći. Tamo je izvršeno prekopavanje dvorišta, gde je nađen i iskopan leš muškog novorođenčeta.– navodi se u kratkom saopštenju policije.

Prema tvrdnjama komšija Suzana N. (32) porodila se tokom noći u porodičnoj kući, nakon čega je beba zakopana u dvorištu. Sumnjaju da to nije prvi slučaj čedomorstva i da je Suzana ranije u dva navrata bila u drugom stanju, ali da su ta deca jednostavno “nestala”. Svedoče da je njena majka Katarina N. (76) glavni vinovnik tragedije, jer je i ranije pokušavala da na razne načine osujeti porođaje.

-Ja sam svojim očima videla kako Suzana leži na terasi, uz zid kuće, i kako joj majka skače po stomaku da bi ubila dete. Pre izvesnog vremena pitala me je da li postoji neka injekcija kojom bi mogla da se oslobodi bebe. Odgovorila sam joj da je za abortus kasno jer joj je ćerka u poodmakloj trudnoći. Oko jedan sat posle ponoći čula se vriska iz kuće i pretpostavljamo da se tada porodila. Od jutros tvrde da je dete rođeno mrtvo, pa smo odmah pozvali Centar za socijalni rad. Neko mora da reaguje, ovo je već treći put da je ona u drugom stanju, a da deteta nema – kaže komšinica Slavica Popović.

Suzana je, kako saznajemo, u vanbračnoj vezi sa Goranom P. (47), koji je 1991. godine došao u Smederevo kao izbeglica iz Hrvatske. Jedno vreme živeo je u izbegličkom kampu u blizini sela, a nakon toga se preselio kod Suzane, sa kojom je pre 11 godina dobio muško dete. On živi u udžerici u dvorištu, dok je Suzana sa sinom u majčinoj kući. Meštani tvrde da ga Katarina samo koristi kako bi dobijali socijalnu pomoć i da su na osnovu manjeg nasledstva i njegovog izbegličkog statusa uspeli da naprave kuću.

cedomorstvo-u-ralji-1

-Nema čoveka u selu kome on nije pomogao, a radi kod drugih da bi se prehranio. Ne daju mu ni hranu, videli ste u kakvim uslovima živi. Ne verujem da on ima bilo kakve veze sa čedomorstvima, za sve to kriva je Suzanina majka. Ona ne dozvoljava ni da joj unuče, koje bi sad trebalo da bude peti razred, ide u školu – tvrdi komšija koji nam je pokazao i mesto na kom je dete zakopano.

Goran P. Tvrdi da ne zna šta se desilo sa Suzanom i detetom, jer nije bio kući i negira da je u lošim odnosima sa taštom.

-Cele noći sam radio u Maloj Krsni, skupljao sam puževe. Ne znam šta se desilo, samo da je moja žena sad u bolnici – kaže Goran.

Goran Paripović
Goran Paripović

-Ne znamo zašto Centar ne reaguje, pokušavamo na sve načine da spasimo to dete. Plašimo se kakav će čovek postati jer se svačega nagledao u kući. On mijauče i laje sa životinjama, niko ne vodi računa o njegovoj higijeni, nepismen je, ne ide u školu. Želimo da zaštitimo i njega, ali i našu decu, koja u ulici odrastaju sa njim – svedoči komšinica Slavica.

Direktor Centra za cosijalni rad Miloš Đorđević nije se javljao na telefon, zbog čega nije bilo moguće proveriti da li su i kako reagovali u ovom slučaju. Prema nezvaničnim saznanjima “Smederevskih novina”, oni su 2012. godine bili na evidenciji za dobijanje socojalne pomoći, ali su izbrisani jer se kasnije nisu prijavljivali.

Kako saznajemo Suzana N. smeštena je na ginekološkom odeljenju smedervske bolnice, a lekari su potvrdili da se porodila. U policiji navode da će 15. maja biti obavljena obdukcija bebe, nakon čega će biti poznate sve okolnosti i uzrok smrti.

Mesto gde je leš bebe zakopan
Mesto gde je leš bebe zakopan

Izvor: Smederevske novine