Čokolada i cheesecake

0
2873
Čokolada i cheesecake

Čokolada i cheesecake (kolač sa slatkim sirom). Možda dve omiljene od svih mojih omiljenih poslastica :-). Evo ih ovde u kombinaciji koja rezultuje bogatim i elegantnim kolačićem (deminutiv u upotrebi je samo naznaka koliko uživam u slatkišima 🙂 ).

Čokolada i cheesecake

Ovaj kolač se priprema vrlo jednostavno i isto tako lako se održava u frižideru ili zamrzivaču (ako se ne pojede odmah).

Neophodni sastojci:

Testo krem sira

– 250 gr. krem sira ili kajmaka, omekšalog na sobnoj temperaturi

– 2/3 šoljice šećera

– 1 jaje

– 1 kašičica ekstrakta čiste vanile

Testo od čokolade

– 300 gr. sitno iseckane gorko-slatke čokolade

– 150 gr. neslanog putera, isečenog na 6 delova

– 3 jaja

– 1/3 šoljice šećera

– 1 kašičica tamnog ruma ili espresa

– 1 kašičica ekstrakta čiste vanile

– Kakao u prahu

Priprema:

Čokolada i cheesecake, priprema1. Premažite tankim slojem ulja dno posude za pečenje kolača i u medjuvremenu zagrejte rernu na 150°C.

2. Priprema testa od vanile: U činiji srednje veličine ulupajte ili izmešajte mikserom sve doksmesa ne postane glatka. Dodajte šećer i nastavite sa mešanjem sve dok ne nestanu grudvice. Zatim dodajte jaje i vanilu i sve to dobro izmešajte i odložite na stranu nakon mešanja.

3. Priprema testa od čokolade: U činiji srednje veličine, rastopiti čokoladu i puter. Nakon toga umutiti puter i ostaviti da se malo ohladi. Dodati jaja, šećer, vanilu, rum ili espreso i malo soli. Mutiiti najvećom brzinom na mikseru sve dok smeša ne izbledi, a to bi trebalo da bude već nakon 3-4 minuta. Zatim smanjite brzinu miksera i postepeno dodajite čokoladu u smesu od putera. Ulupajte dobro ovu smesu mikserom sve dok se puter i okolada ne sjedine savršeno.

4. Sjedinjavanje i pečenje: Polovinu smese čokoladnog testa sipajte u posudu za pečenje. Zatim, velikom kašikom ili varjačom dodajite od obe vrste preostalog testa po malo preko čokoloadne podloge. Koristeći nož, nežno zavrtite dve različite vrste testa tako da one budu iskombinovane ali ne i potpuno uklopljene. Ponovite to na svakom delu kolača koji ima dve različite vrste testa.

5. Pecite kolač sve dok gornji ivice ne postanu gnjecave, to bi trebalo da potraje 40-42 minuta. Vrh će narasti ali će verovatno i blago ispucati, posebno po ivicama kolača. To ne treba da vas brine, splasnuće sa hladjenjem kolača, otprilike 1 do 1.5 sati nakon što je ispečen.

Izvadite kolač iz posude tako što ćete posudu okrenuti pod uglom od 90 stepeni i zatim je blago okrećite u smeru suprotnom od kazaljke na satu, blago lupite po dnu posude i kolač će se naći napolju. Pažljivo proverite da li je ostao neki komadić papira sa dna posude na kolaču i uklonite ako takvih ima. Zatim pospite kakao prahom kolač i nakon toga ga ponovo okrenite naopačke stavljajući ga u posudu/tacnu za serviranje. Na taj način će gornja strana ponovo biti gore. Sada kolač možete ohladiti u potpunosti. Stavite ga u frižider i prekrite nečim kako ne bi došlo do mešanja mirisa sa drugim namirnicama iz frižidera. Držite ga u frižideru sve dok ne bude potpuno hladan, bar 4 sata, ili tokom noći, ili ga čak zamrznite u potpunosti.