Funkcija jača od optužnice

0
1882
Jasna Avramović
Jasna Avramović

Zašto još nema prvostepene presude protiv dr Jasne Avramović, optužene u Višem sudu za zloupotrebe u aferi sa nezakonitim invalidskim penzijama, dok je radila kao lekar.

Jasna Avramović
Jasna Avramović

U postupku protiv gradonačelnika dr Jasne Avramović, optužene u Višem sudu za zloupotrebe u aferi sa nezakonitim invalidskim penzijama, dok je radila kao lekar, još nema prvostepene presude, a za više od pet godina održano je tek sedam ročišta.

Suđenje Jasni Avramović počelo je u martu 2007, godinu dana posle podizanja optužnice tadašnjeg Okružnog tužilaštva, sudija Aleksandra Pavlović objašnjava da čak sedam ročišta za glavni pretres nije održano zbog nepostojanja procesnih uslova…

Avramovićevu, inače, Tužilaštvo tereti da je – od 1999. do 2001, dok je bila načelnik Infektivnog odeljenja Zdravstvenog centra „Sveti Luka“ – sačinila lažnu medicinsku dokumentaciju za koju je dobijala novac, i pojedincima omogućila pravo na invalidsku penziju. Konkretno, optužena je za primanje mita, falsifikovanje službene isprave i zloupotrebu službenog položaja.

U ovom postupku, optuženi su i internista dr Živoslavka Branković i Bogdan Dašić, zvani Mile Robi, koji se tereti da je lažnom dijagnozom, koju mu je izdala dr Avramović, odložio zatvorsku kaznu zbog trgovine narkoticima. Ali, sudeće veće jednom je izmenjeno, pa je proces u fazi dokaznog postupka i do sada su saslušana 33 svedoka.

U drugom postupku zbog lažnih invalidskih penzija, takođe pred ovim sudom – gde su optužene 32 osobe, među kojima i 19 lekara – prvostepena presuda doneta je pre godinu dana, a optužnica u ovoj aferi podignuta je samo mesec pre optužnice protiv Avramovićeve. Predsednik sudskog veća u oba postupka je sudija Dragoslav Milanović.

KARIJERA

Jasna Avramović uhapšena je u oktobru 2005, dan pre godišnjice izbora za predsednika opštine, i u pritvoru je provela 29 dana. Od 2008. do 2012. bila je zamenik gradonačelnika, a posle izbora 2012. izabrana je za gradonačelnika. Lider je grupe građana „Pokret za Smederevo“, koja je ubedljivo pobedila na lokalnim izborima.

Izvor: Večernje Novosti