Grad Smederevo: Prijave protiv medija zbog tekstova o epidemiji

0
1291
Grad Smederevo: Predstavnici gradske vlasti
Grad Smederevo: Predstavnici gradske vlasti

Grad Smederevo podneće sudskim organima prijave protiv svih medija u Srbiji, ali i pojedinih zdravstvenih radnika zbog napisa o navodnom trovanju hranom u vreme „Smederevske jeseni“, izjavila je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Grad Smederevo: Predstavnici gradske vlasti
Grad Smederevo: Predstavnici gradske vlasti

Izveštavanje medija i izjave zdravstvenih radnika o trovanju hranom biće predmet sudskih istraga, najavljeno je u sredu u gradskoj kući.

– Naslovi su prejaki za ono što je zaista bilo, a bila je virusna epidemija. Mnogo Smederevaca iz Evrope zvalo je da pita šta se dešava, mnogo ljudi nije došlo na „Smederevsku jesen“ zahvaljujući pogrešnim informacijama, a broj posetilaca bio je oko 30 odsto manji od očekivanog. Neko je ishitrenim izjavama naneo štetu gradu i manifestaciji. Kakav će epilog nemilog događaja biti, daće sudski organi. Grad će podneti prijave protiv svih koji su narušili kredibilitet manifestacije. Ako pređemo preko ovoga sutra nam se može ponoviti. Ne želeći da na ikoga bacamo krivicu, tražićemo da institucije daju završnu reč – izjavila je gradonačelnica Jasna Avramović. – Izjave direktora Opšte bolnice i načelnice dečjeg odeljenja su pokrenule lavinu, a oni pripadaju stranci Ujedinjeni regioni. Ne znam da li je povezano sa politikom.

ROTA VIRUS

ZAVOD za javno zdravlje Požarevac saopštio je da su mikrobakteriološke analize stolice dva pacijenta pokazale prisustvo rota virusa, koji bi mogao biti uzročnik epidemije. Međutim, zbog malog broja uzoraka poslatih na virusološku analizu, nemoguće je odrediti izvor i put prenošenja zaraze. Izvor zaraze nije utvrđen, a epidemiolozi obolele nisu mogli grupisati po mestu konzumiranja i vrsti namirnica i povezati sa manifestacijom. Epidemija je odjavljena 1. oktobra sa zvanično 68 registrovanih obolelih.

Izvor: Večernje novosti, J. Ilić