Hestil dobio kredit od 600 miliona dolara za Železaru

0
1801
Železara Smederevo
Železara Smederevo
Železara Smederevo
Železara Smederevo

Kineska banka odobrila je kompaniji Hestil kredit od 600 miliona dolara, koji je namenjen za investicije i obrtna sredstva za Železaru Smederevo, piše današnja Politika.

Kako navodi taj list, Hestil je na svom internet sajtu objavio da planira da čeličana u Smederevu postane najkonkurentniji proizvođač gvožđa i čelika u Evropi.

Planirana su i značajna ulaganja u opremu, a radiće se i na unapreađenju kvaliteta proizvoda, kao i zaštite životne sredine.

List podseća da je prvobitno bilo najavljeno da će Kinezi u Železaru uložiti 130 miliona evra. Kasnije je taj iznos povećan na 300 miliona evra, a u jednom trenutku, pre potpisivanja ugovora, spominjao se i iznos od 900 miliona evra.

Na dan potpisivanja ugovora, 18. aprila, premijer Aleksandar Vučić najavio je da će Hestil uložiti 300 miliona evra, a kako navodi Politika, u ugovoru o preuzimanju 98 imovinskih celina iznos investicija uopšte se ne spominje.

Vlada Srbije je 18. aprila potpisala ugovor sa Hestilom o prodaji imovine Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra.

Kako je ranije najavljeno, kineska kompanija će okončati preuzimanje Železare u junu.