Inspekcija zabranila radove, gradilište nije bilo bezbedno

Deset dana od pogibije radnika firme "Ferbo-plan" iz Subotice, Hajrudina Hajdukovića (55), još nema zvaničnog izveštaja šta je prouzrokovalo ovu nesreću

0
1016
Gradilište
Gradilište
Gradilište
Gradilište

Na gradilištu gasifikacije u Smederevu, gde je 27. marta nastradao radnik iz Subotice, nisu postojali svi uslovi za bezbedan rad, navodi su Inspektorata rada. Na radnika se tada obrušila zemlja u kanalu dubokom više od dva metra, kanal nije bio propisno podgrađen, a radovi su se izvodili bez stručnog nadzora.

Deset dana od pogibije radnika firme „Ferbo-plan“ iz Subotice, Hajrudina Hajdukovića (55), još nema zvaničnog izveštaja šta je prouzrokovalo ovu nesreću.

Inspekcija rada precizira da je do nesreće došlo kada se obrušio kanal na radnika.

– Kanal u kome se zaposleni nalazio na dubini od 2,4 metra nije bio podgrađen, a radovi su se izvodili bez prisustva stručnog lica – navodi načelnica odeljenja Inspektorata za rad u Smederevu Snežana Milojević. – Za sada je doneto rešenje o zabrani rada koje će biti na snazi do otklanjanja utvrđenih nedostataka, odnosno obezbeđivanja i ugradnje podgrade za iskop u dubini od preko jednog metra.

Inspektorka Milojević navodi da nisu utvrđene sve okolnosti i činjenice ovog događaja, te tako ne može da govori o pokretanju postupaka protiv odgovornih. Poslodavac inspekciji još uvek nije dostavio ni svu traženu dokumentaciju, prevashodno akt o proceni rizika. Koliko je poznato inspektorima rada, „Febro-plan“ je imao ugovor sa glavnim izvođačem firmom „Milenijum tim d.o.o.“ iz Beograda.

BEZ PRIJAVE

NA pitanje hoće li Inspekcija rada, posle ove nesreće, proveriti da li su na ostalim gradilištima gde se izvode radovi na gasifikaciji grada, ispoštovani propisi i procedure za bezbedan rad, inspektorka Snežana Milojević rekla je da hoće, ali samo ukoliko bude prijava.