Jug Radivojević dobitnik Nušićeve nagrade

0
1577
Jug Radivojević
Jug Radivojević
Jug Radivojević
Jug Radivojević

Jug Radivojević, reditelj iz Beograda ovogodišnji je dobitnik Nušićeve statuete reditelju za postavke Nušićevih dela i savremeno čitanje stare i nove dramske klasike, nagrade koja se dodeljuje na pozorišnom festivalu „Nušićevi dani“ u Smederevu.

Jug Radivojević je drugi dobitnik ove nagrade koja se dodeljuje bijenalno. Prvi put nagrada je dodeljena 2011. godine reditelju Egonu Savinu.
Jednoglasnu odluku doneo je tročlani žiri u sastavu: dr Dragana Čolić Biljanovski, teatrolog (predsednik), Milosav Buca Mirković, književni i pozorišni kritičar i Sava Đuričić, umetnički direktor „Nušićevih dana“ (članovi).

Predstave Branislava Nušića koje je režirao Jug Radivojević učestvovale su na „Nušićevim danima“ u Smederevu sa velikim uspehom. „Ožalošćenu porodicu“ u produkciji Opere i teatra Madlenianum iz Beograda, stručni žiri je 2009. godine proglasio najboljom na festivalu, dok je predstava „Put oko sveta“ u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i festivala „Dani komedije“ u Jagodini, 2011. godine proglašena najboljom od strane žirija publike.

Nagrada Jugu Radivojeviću biće uručena na predstojećim, jubilarnim 30. Nušićevim danima u Smederevu, u aprilu ove godine. Nagrada se sastoji od Statuete Branislava Nušića, rad magistra vajarstva Vlaste Filipovića iz Smedereva i novčanog iznosa.

Festival „Nušićevi dani“ pokrenut je 1984. godine u Smederevu, s ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je važan deo života (detinjstvo i mladost) proveo u Smederevu.
Aktuelizovanje Nušića u našem vremenu ostvareno je, pre svega, pozorišnim predstavama, naučnim skupovima, tribinama, izložbama, izdavačkom delatnošću, specijalizovanim dečijim programima i uvođenjem nagrade za životno delo glumcu – komičaru. Nušićeva nagrade za životno delo glumcu komičaru dodeljuje se od 1990. godine. Godinu dana kasnije u Smederevu je otkriven spomenik Branislavu Nušiću, rad mr Vlaste Filipovića, akademskog vajara. Od 1995. godine ustaljuje se Nagrada publike za glumačko ostvarenje večeri. Festival je prvi put imao takmičarski karakter 2000. godine, a od 2004. festival kontinuirano ima takmičarski karakter i dodeljuje se Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija. Nušićeva nagrada za najbolju predstavu na osnovu glasova publike ustaljuje se od 2007. godine. Nušićeva nagrada pozorišnom reditelju za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu ustanovljena je 2011. godine i dodeljuje se bijenalno.

Izvor: CZKS