MENADŽMENT U SENCI: Za 12 direktora Železare, 12 kontrolora

0
1618
HPK Engineering preuzima upravljanje Železarom Smederevo

Železaru će voditi dva tima od po 12 ljudi: menadžerski tim po izboru „HPK inženjeringa“ i Vlade Srbije, koja će na svako mesto postaviti direktore koji će imati kontrolnu funkciju.

HPK Engineering preuzima upravljanje Železarom Smederevo
HPK Engineering preuzima upravljanje Železarom Smederevo
Džon Gudiš
Džon Gudiš

Menadžerski tim „HPK inženjeringa“ predvodiće Džon Gudiš, a na čelu Vladinog menadžerskog tima u senci biće dosadašnji direktor Železare Bojan Bojković. Ova neobična organizacija, takozvano dualno rukovođenje posledica je činjenice da će država, kao vlasnik, imati pravo supotpisa.

Suma od 300.000 dolara mesečno za plate menadžera namenjena je isključivo Gudišovom timu menadžera. Dvanaestorica koje postavlja Vlada moraće da računaju na plate koje su uobičajene za direktore državnih firmi.

Novi menadžerski tim „HPK inženjeringa“ preuzima rukovođenje Železarom do 1. maja, potvrđeno je juče „Blicu“ u Vladi. Trenutno se radi na pripremi ugovora koji bi mogao da bude potpisan sutra.

Prema detaljima ponude, „HPK inženjering“ garantuje ne samo posao za 5.100 radnika Železare već i povećanje zarada zaposlenih za deset odsto. Biznis plan predviđa i aktiviranje druge visoke peći do kraja godine i proizvodnju oko 1,5 miliona tona čelika. Njihov plan predviđa i da u narednih pola godine od firme koja ostvari minus od deset miliona dolara mesečno naprave profitabilnu firmu.

– Sad je doba cena čelika u svetu, što daje prostor za profit, objašnjava za „Blic“ prof. Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

Sličnu ponudu imao je i „Esmark“, čak je nudio plate veće 25 odsto, ali je presudilo što je HPK Inženjering ponudio kapital u sirovinama vrednim 20 miliona dolara.

– Ovakva vrsta ugovora ne podrazumeva vlasničko učešće u kompaniji. Verovatno je u pitanju pozajmica, kaže Arsić. S njim se slaže i Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, koji dodaje da javnost treba da zna i uslove pozajmice. Zasad je, smatra prof. Arsić, vrlo važno da Železara radi, da ljudi koji su u njoj zaposleni zadrže posao.