Kinezi žele da zadrže sve radnike Železare

Kineska kompanija Hestil (Hbis), čija je ponuda za kupovinu Železare Smederevo danas prihvaćena, planira da u tu fabriku investira 300 miliona evra.

0
1523
Železara Smederevo
Železara Smederevo
Železara Smederevo
Železara Smederevo

Kineska kompanija Hestil (Hbis), čija je ponuda za kupovinu Železare Smederevo danas prihvaćena, planira da u tu fabriku investira 300 miliona evra.

Kompanija planira da dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika, saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.

Komisija za sprovođenje postupka prodaje imovine Železare danas je otvorila finansijsku ponudu Hestila, jedinu koja je dostavljena na tenderu i koja ispunjava sve propisane uslove.

Hestil je dao obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra, što je iznad minimalne cene iz javnog poziva od 45,7 miliona evra.
Kako je navelo Ministarstvo privrede, cilj investicija Hestila u osnovna sredstva i infrastrukturu Železare jeste da se postepeno modernizuje oprema, poboljša efikasnost, proširi proizvodni program i unapredi ekološko okruženje, a izdvaja se investicija u galvanizaciju (pocinkovanje) za građevinsku i automobilsku industriju.

Zaposlenima u Železari će biti omogućeno profesionalno usavršavanje i obuka, uključujući i slanje u druge zemlje, kao i dodatno usavršavanje, a biće im isplaćivane zarade i druge beneficije koje su do sada imali, regulisane postojećim kolektivnim ugovorom.

Po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, biće zaključen ugovor o prodaji imovine Železare.

U saopštenju Ministarstva privrede ističe se da je Hestil konglomerat i gigant svetskih razmera u proizvodnji čelika, a posluje i u rudarskoj, finansijskoj, metalskoj industriji, upravlja modernim logističkim centrima i aktivan je i u drugim srodnim industrijama. Zapošljavaju više do 120.000 radnika.

Na svetskoj listi Fortjun 500 u 2015. godini, Hestil je rangiran kao 239. kompanija po veličini u svetu.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Kini, koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona. Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Poslovni prihodi te grupacije iznosili su 43,7 milijardi dolara u 2015. godini, a njena ukupna sredstva su bila 53 milijarde dolara.

Hestil ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u preko 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hongkong.

Ta kineska kompanija ima i većinski udeo u Duferku, koji ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.