Komiko oil i dalje čeka odgovor

0
1521
Komiko Oil

Kompanija Komiko oil ponudila je pre dve nedelje vlastima u Smederevu mogućnost vansudskog poravnanja za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije.

Komiko Oil

Međutim, odgovor još nije dobila, izjavio je zamenik generalnog direktora te kompanije Radomir Radivojević.

Prema njegovim rečima, američko-holandska korporacija spremna je da plati 652 miliona dinara do 31. januara naredne godine, pod uslovom da „grad pruži pismenu garanciju“ da će pored 113 hektara, kompanija dobiti još tri hektara, 68 ari i 16 metara koje je Vlada Srbije, bez naknade, dala Smederevu za potrebe izgradnje rafinerije.

„Kompanija Komiko oil je još jednom iskazala dobru volju i čiste namere za investiranje u Srbiju, kada je prihvatila poziv gradske uprave Smedereva na razgovor o vansudskom poravnanju uz davanje garancije od 20.000 evra da će poštovati dogovor i isplatiti do 31. januara 652 miliona dinara“, naglasio je Radivojević.

„Komiko oil“ je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine i pomoći Smederevu kroz otvaranje 700 novih radnih mesta i razne donacije.

Pošto kompanija nije do 26. juna 2012. godine uplatila 652 miliona dinara za zakup 113 hektara u industrijskoj zoni Smedereva, javno pravobranilaštvo je najpre poslalo opomenu na osnovu koje je zakupac imao još osam dana za izmirenje obaveza a zatim je 10. jula 2012. godine podnelo tužbu Privrednom sudu u Požarevcu zahtevajući raskid ugovora.

Dve strane nisu uspele da se dogovore na prethodnim ročištima. Naredno ročište zakazano je za februar 2013. godine.

Grad Smederevo je 25. aprila 2012. potpisao ugovor sa kompanijom „Komiko oil“ o davanju u zakup na 99 godina, 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije. Sporazum predviđa da u gradski budžet Smedereva bude uplaćeno i oko 4,5 miliona evra za uređenje infrastrukture rafinerije.

Izvor: Beta