Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

0
2382
Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10
Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Povodom Međunarodnog dana muzeja i 11. Evropske noći muzeja pozivamo Vas da budete deo nove manifestacije

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10
Smederevo 9-18. maj 2015.

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10
Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Ulaz za sve programe je besplatan!
Pokrovitelj manifestacije u Smederevu je Grad Smederevo

Nacionalni muzeji Srbije organizuju novu manifestaciju Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10. Manifestacija će trajati od 9. do 18. maja 2015. i obuhvataće čitav niz izložbi i pratećih programa u vidu prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja, kojima će biti obeleženi važni datumi kao što su 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, 18. maj – Međunarodni dan muzeja i s njim povezana Evropska noć muzeja, 16. maja.

Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, za koju se već prijavilo 65 muzejskih i srodnih institucija sa 115 lokacija koje se mogu posetiti širom zemlje. Cilj akcije je jačanje insititucija zaštite, posebno muzeja, i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa publikom koja će u planiranim programima moći besplatno da uživa tokom tih deset dana od 10 časova ujutru, do 10 časova uveče, na svim lokacijama gde je to moguće.

Osnivači Manifestacije su Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije.

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 će se odvijati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Manifestaciju podržavaju i Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodina, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gradska uprava za kulturu, Novi Sad.

Manifestacija se održava u saradnji sa strukovnim muzejskim udruženjima – Nacionalnim komitetom Međunarodnog saveta muzeja – IKOM Srbije i Muzejskim društvom Srbije.

Medijski partner manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Program manifestacije u Smederevu:

Muzej u Smederevu, Omladinska 4, 11300 Smederevo
Tel/faks: 026.46.22.138
e-pošta: info@mus.org.rs
veb sajt: Muzej u Smederevu
Fejsbuk stranica: Muzej u Smederevu

Program: Osnovna izložbena postavka
Trajanje programa: od 9. do 18. maja od 10 časova do 22 časa (u nedelju 10. i 17. maja Muzej će biti zatvoren)
Najreprezentativniji eksponati izloženi su tematsko-hronološki u osnovoj postavci Muzeja u dve sale i lapidarijumu.

Program: Izložba Džinovi ledenog doba

Džinovi ledenog dobaAutor izložbe: Gordana Paunović, viši kustos paleontolog Muzeja u Smederevu
Svečano otvaranje izložbe: Ponedeljak 11. maj u 18 časova
Paleontološka izložba koja na popularan način upoznaje publiku sa kolosalnim dimenzijama ledenodobnih biljojeda. Reprezentativni primerci sledećih vrsta: stepskog bizona, stepskog mamuta, runastog mamuta, runastog nosoroga i džinovskog jelena, biće predstavljeni u print formi razmere 1:1. Publika će imati prilike da se upozna sa osnovnim karakteristikama navedenih vrsta, kao i sa specifičnostima klimatskih promena koje su u vreme ledenog doba (pleistocena) bile veoma amplitudne.

Program: Izložba „Niti vremena“
Autorka izložbe: Ljiljana Koković
Izložba zlatoveza autorke Ljiljane Koković u drugoj sali Muzeja u Smederevu. Iz srpske srednjovekovne riznice ornamenata Ljiljana Koković preuzima inicijale i daje im novi život zlatnim pletivezom na belom lanenom platnu, u gotovo sakralizovanom trojstvu platna, konca i igle. Simbolična belina platna idealna je podloga motivu vezenim jednobojnim koncem, a koji ostavljaju utisak lepote u klasičnoj jednostavnosti.

Galerija savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5, 11300 Smederevo
Tel/faks: 026.614.595
e-pošta: galerija@mus.org.rs
veb sajt: Galerija savremene umetnosti Smederevo
Fejsbuk stranica: Galerija savremene umetnosti Smederevo

Program: Izložba umetnika Đorđa Sokolovskog
Trajanje programa: od 21. aprila do 12. maja

Zbog postavljanja izložbe Galerija neće raditi od 13. do 16. maja.

Program: Performans i izložba umetnice Tatjane Ilić – Work in Total Process? (*End now something completely different?)
Svečano otvaranje izložbe 16. maja u 21 čas. Performans će trajati do 23 časa.
Izložba Tatjane Ilić biće otvorena performansom koji će umetnica izvesti u saradnji sa srednjoškolcima i srednjoškolkama iz Smedereva. Performativnom akcijom, a potom i izložbenom situacijom koju predstavlja u Galeriji savremene umetnosti, umetnica će prezentovati jedan živ proces koji evocira različite slike prošlosti, i deluje kao upozorenje na društvene mehanizme koji nose opasnost od novih totalitarizama u novom kontekstu i u novom ruhu.

Vila „Zlatni breg“ – Letnjikovac dinastije Obrenović na Plavincu u Smederevu
Turističko-informativni centar Smedereva, Kralja Petra I 8
Tel: 026.615.666
e-pošta: vila.obrenovic@smederevo.org.rs

Program: Svečano otvaranje Vile za posetioce biće održano tokom Evropske noći muzeja u subotu 16. maja u 17 časova.
Posete su moguće isključivo nakon prethodnog prijavljivanja u Turističko-informativnom centru Smedereva, Kralja Petra I 8, telefonom 026/615.666 ili putem e-pošte vila.obrenovic@smederevo.org.rs . Prijave posetilaca se primaju najkasnije do dva dana pred planirani obilazak Vile. Posete će biti organizovane utorkom od 9 do 15 časova i subotom od 10 do 16 časova.

Istorijski arhiv u Smederevu, Kralja Petra I 2, 11300 Smederevo
Tel/faks: 026.46.29.279
e-pošta: kontakt@arhiv.org.rs

Program: Izložba fotografija Smederevo u izlogu
Trajanje programa: od 9. maja
Postavkom „Smederevo u izlogu“ Istorijski arhiv Smederevo će svojim sugrađanima prikazati stare fotografije koje pružaju dragocen uvid u nekadašnji izgled najznačajnijih gradskih toposa – Karađorđevog duda, Tvrđave, glavnog gradskog trga, kao i predela koji su u međuvremenu izgubili nekadašnji sjaj – Sindikalnog parka, Hotela Smederevo, Smederevske ade. Fotografije su poklon su starog Smederevca predanog očuvanju gradskih sećanja, Čedomira Domazeta, rođenog brata plodnog autora Slavka Domazeta. U Istorijskom arhivu u Smederevu čuvaju se u zbirci poklona i otkupa, i biće ovom prilikom po prvi put izložene.

Smederevska tvrđava, Mali grad (Dvorac despota Đurđa)
Tel/faks: 026.612.840
e-pošta: turizam.info@smederevo.org.rs
Veb sajt: www.tvrdjava.com i www.smederevskatvrdjava.com

Program: Tvrđava u noći
U Evropskoj noći muzeja u periodu od 17 do 1 čas posle ponoći kapije Malog grada Smederevske tvrđave biće otvorene za posetioce. Uz zanimljivu priču turističkih vodiča svi posetioci moći će da se upoznaju sa načinom života u sedištu Srpske despotovine.