Najviše stradale jabuke i jagode

1
1912
Najviše stradale jabuke
Najviše stradale jabuke
Najviše stradale jabuke
Najviše stradale jabuke

Jako nevreme praćeno gradom, koje je zahvatilo područje Smedereva, nanelo je štete voćnjacima u šest katastarskih opština, a najviše štete pretrpele su jabuke i jagode.

– Najviše su, prema informacijama sa terena, stradali voćnjaci u Vodnju, Petrijevu i Landolu. Negde je šteta i preko 50 odsto, dok ima voćnjaka koji su potpuno uništeni. Grad je najviše pogodio jabuke i breskve, koje su u ovom kraju i najzastupljenije – kaže Boban Marković, iz Savetodavne stručne službe u Kolarima.

Grad je tukao i atare sela Badljevica, Drugovac i Binovac. Štete se kreću od 10 do 50 odsto. Stručnjaci kažu da će šteta tek biti procenjena. Članovi komicije za procenu štete su na terenu, a po rečima predsednice UO Fonda za razvoj poljoprivrede, Vesne Milić, prilična oštećenja su na jabuci i trešnji, dok su jagode ponajviše stradale i šteta će biti od 60 do 100 odsto.

Protivgradna odbrana je ispalila 18 raketa, a od svih područja, Vodanj je posebno pogođen. Voćari se žale i tvrde da su strelci delovali sa zakašnjenjem, zbog smetnji na vezama sa radarskim centrom Bukulja.

1 KOMENTAR

  1. To da su dejstvovali sa zakašnjenjem zbog loše komunikacije je glupost. Sistem veze je bio u punoj funkciji i kad su komande sa bukulje date odmah su i rakete poletele bar iz sela Vodnja. Zašto se oblaci nisu ranije razbili,i zašto rakete nisu ranije ispaljene treba pitati bukulju. Mozda zbog avio saobraćaja što se inače često dešava. Bilo kako bilo, ova metoda borbe protiv grada ne daje rezultate,zastarela je i vrlo vrlo ne efikasna. Šteta je ogromna i nijedan voćnjak nema štetu manju od 50% tako da to 10%,20%,30% ne pije vodu. Pitanje je STA SAD? Ulaganja su ogromna,kako se iscupati sad iz dugova.

Comments are closed.