Novinarka postala vlasnica TV Smederevo

0
2100
Jelena Vasiljević
Jelena Vasiljević

Zbog ometanja deoničara da preuzmu kapital bivša novinarka TV Smederevo Jelena Vasiljević podnela je prijavu protiv direktorke Nevene Ćirković.

Skupština Srbije usvojila je sredinom februara tumačenje po kome je prvih šest neprodatih medija pripalo zaposlenima. Među njima je i TV Smederevo, a novi suvlasnici su dvoje novinara. Sudbina i zakon su hteli da televizija pripadne Jeleni Vasiljević, nekada radnici te medijske kuće, koja ima dve godine staža, i Zoranu Jovšiću sa godinom staža u TV Smederevo.

Ostali potencijalni suvlasnici otpali su jer su ranije uzeli besplatne akcije NIS-a, Aerodroma, Telekoma…

– Ko im je kriv što nisu čitali iza zareza. Za sve njih, verujem, bilo je neprijatno iznenađenje kada su shvatili da sam ja većinski vlasnik – kaže Jelena Vasiljević.

Jelena je novinarka „Smederevskih novina“, Internet portala, koji zbog kritičkog stava prema gradskoj vlasti nije na spisku omiljenih kod vladajuće garniture.

– Dok ne stigne rešenje nemam komentara – kratko odgovara Zoran Jovšić, drugi suvlasnik, kome pripada 33 odsto vlasništva.

Rešenje nikako da dođe do TV Smederevo, mada je v. d. direktora Nevena Ćirković 24. februara obaveštena da može da dođe da ga uzme. U televiziji kažu da je na bolovanju.

– Ne postoji rok. Uredno su obavešteni da će doći – kaže Marija Džambić u Ministarstvu privrede.

Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, ali… U Ministarstvu privrede UNS-u je rečeno da su upoznati sa situacijom, da su više puta kontaktirali s direktorkom, ali da po zakonu jedino ovlašćeno lice, dakle direktorka, može da preuzme rešenje.

– Podnela sam krivičnu prijavu protiv Nevene Ćirković pošto ni tri nedelje nakon donošenja rešenja nije otišla u Ministarstvo privrede da ga preuzme – kaže Vasiljevićeva.

TV Smederevo
TV Smederevo

Televizija Smederevo, po rešenju Ministarstva privrede, vredi tek nešto više od dva miliona dinara, jer nema svoj prostor, sadašnji je vlasništvo grada. Tehnika je stara i dugo neobnavljana, ako se izuzme ona neophodna za prelazak na digitalno emitovanje programa. Najveći broj zaposlenih je uz otpremnine već otišao iz firme.