Otvoren novi vrtić u Vranovu

0
1718
Vrtić u Vranovu
Vrtić u Vranovu

U okviru projekta „Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“, danas je u Vranovu kod Smedereva otvoren novi vrtić za decu uzrasta od 3-5,5 godina, u čiju je adaptaciju, zahvaljujući podršci UNICEF-a, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i lokalne samouprave, uloženo više od 3,5 miliona dinara.

Vrtić u Vranovu
Vrtić u Vranovu

Svečanom otvaranju vrtića u Vranovu prisustvovali su deca i roditelji, predstavnici UNICEF-a, lokalne samouprave, vaspitači, predstavnici CIP-Centra za interaktivnu pedagogiju i projektnog tima „Vrtići bez granica“.

„Pre svega želim da pozdravim roditelje i poručim Vranovcima da se vole i rađaju decu, a mi ćemo širiti objekte. To je poenta otvaranja ovakvih vrtića i zahvaljujem se svim donatorima koji su pomogli da i Vranovo dobije vrtić. Od 2008. godine, kada smo počeli da se brinemo o predškolskoj ustanovi, uspeli smo da u 14 seoskih mesnih zajednica otvorimo vrtiće i najavljujem 15. koji ćemo otvoriti u MZ 25.maj“, rekla je pored ostalog na svečanom otvaranju gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

Član Gradskog veća za resor obrazovanja, Miša Ivković, takođe se zahvalio svima koji su učestvovali u opremanju vrtića i naglasio da je Grad Smederevo je bio nosilac svih aktivnosti.

„Ovo nam je 14. objekat u mesnim zajednicama koji otvaramo i na taj način pokazujemo da želimo da izjednačimo uslove života u svim mesnim zajednicama i omogućimo deci da već od treće godine imaju uslove da se školuju bolje, jer se pokazalo da deca iz mešovitih grupa pokazuju bolje rezultate tokom kasnijeg školovanja. Naš cilj je da svaka mesna zajednica ima mešovitu grupu i na tome ćemo raditi“, rekao je Ivković.

Nova zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji, Severine Leonardi, kojoj je današnja svečanost u Vranovu bila prva terenska poseta, istakla je da se oseća počastvovanom što prisustvuje otvaranju i dodala da je to za nju velika privilegija.

„UNICEF čvrsto veruje u potencijal svakog pojedinačnog deteta koje treba da se neguje od ranog uzrasta i u tome treba da učestvuju i roditelji i vaspitači i porodica. Ovo je izuzetna prilika da se pruži puna podrška detetu u ranom uzrastu, da zajedno uče, igraju se, razmišljaju na kreativan način, a ovaj izuzetan prostor će im to omogućiti“, poručila je Leonardi.

Direktorka Centra za interaktivnu pedagogiju, Milena Mihajlović, ukratko je predstavila projektne aktivnosti organizacije i dodala da su najsrećniji kada se otvaraju ovakvi objekti, nove grupe za decu koja nisu imala mogućnosti da se uključe u kvalitetne programe.

„Jako smo srećni što se pokazuje da i u ovim teškim ekonomskim vremenima, lokalna inicijativa i podrška donatora koji imaju razumevanja da to podrže, daje rezultate, taj broj se širi i sada u Srbiji imamo čitav pokret otvaranja novih grupa i uključivanja dece koja nisu imala priliku za igru, druženje i razvoj“, naglasila je Mihajlović.

Deca će program predškolskog vaspitanja i obrazovanja u adaptiranom prostoru OŠ „Dositej Obradović“ u Vranovu pohađati pet dana u nedelji po četiri sata.

Pored adaptacije prostora u Vranovu, tokom I i II faze projekta „Vrtići bez granica“, 73 vaspitača iz predškolske ustanove je uključeno u obuke za razvijanje diversifikovanih programa, kao i za primenu Osnova posebnih i specijalizovanih programa „Kaleidoskop“ baziranih na učenju kroz projekte.

Grupa vaspitača razvija i specijalizovani program u Muzeju u Smederevu za i sa decom uzrasta od 3-5,5 godina koja ne pohađaju vrtić. U osmišljavanju i realizaciji programa su, pored mentora, uključeni vaspitač, pedagog, kustosi smederevskog Muzeja, deca i članovi njihovih porodica.

Projekat „Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“ partnerski realizuju UNICEF i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa CIP-Centrom za interaktivnu pedagogiju, Institutom za pedagodiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, 10 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Cilj projekta, koji se realizuje u 10 gradova/opština u Srbiji (Smederevo, Loznica, Leskovac, Sjenica, Odžaci, Krupanj, Bojnik, Čačak, Nova Varoš i Čukarica/Beograd), je veće uključivanje dece uzrasta 3 do 5,5 godina, uključujući i decu iz društveno osetljivih grupa, u kvalitetne inkluzivne programe, unapređivanje znanja i veština profesionalaca, kao i zakonodavnog okvira sistema za dobrobit dece i porodica.