Povećanje proizvodnje u železari

0
1483
Železara Smederevo
Železara Smederevo

Nešto manje od dva meseca prošlo je od kako je poslovanje smederevske „Železare“ povereno kompaniji „HPK Inženjering“.

Prvi rezultati pokazuju povećanje proizvodnje, a boljitku se nadaju i radnici.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

„Do pre dve godine smo radili sa 45.000 do 50.000 tona a sad je duplo povećana proizvodnja sa jednom peći.Jedna peć sada radi skoro maksimalnim kapacitetom“, kaže Vlado Bulajić, radnik.

„Za protekla dva meseca radimo sve bolje i bolje, proizvodnja se povećava iz meseca u mesec i nadamo se da dolaze bolji dani za Železaru i radnike“, kaže Zoran Matić, radnik Železare.

Uz povećanje proizvodnje zaposleni se nadaju i povećanju zarade.

Dva reprezentativna sindikata pokrenula su inicijativu za zaključenje novog kolektivnog ugovora kojim bi im satnica do kraja godine bila povećana za 15 odsto.

Bilo koju proizvodnju da postave pred radnike mi smo sigurni da će naši zaposleni to uspeti da ostvare a naravno to mora da prate i zarade i očekujemo i tu od poslodavca veće razumevanje“, kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo.

„Što se tiče sindikata i kolektivnog ugovora koji bi trebalo da bude potpisan do kraja ovog meseca, jer sadašnji kolektivni ugovor važi do 31. maja ,podneli smo zahteve prema poslodavcu za povećanje satnine i za ovu godinu ali i za 2017. i 2018. godinu jer očekujemo da on bude potpisan i važeći u naredne tri godine“, kaže Saša Čolić, predsednik Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Železare.

Pripreme za remont druge visoke peći su u toku i očekuju se da ona bude puštena u rad do jeseni. Sa dve peći i proizvodnjom punim kapacitetom Železara bi mogla da proizvede oko dva miliona tona gotovih proizvoda godišnje, što bi , kako se ocenjuje, uticalo i na privredni rast naše zemlje.