Prekinut protest radnika Želvoza

0
1619
Radnici Želvoza u štrajku
Radnici Želvoza u štrajku

Posle više od mesec dana protesta i blokade saobraćajnica, radnici „Želvoza“ prekinuli su protest i napustili salu Skupštine opštine Smederevo. Odlučili su da zamrznu sve aktivnosti do daljeg nakon što im se obratio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i obećao rešavanje svih njihovih problema do kraja sledeće nedelje.

Aleksandar Vučić ispred zgrade Gradskog Odbora SNS u Smederevu
Aleksandar Vučić ispred zgrade Gradskog Odbora SNS u Smederevu

Radnici „Želvoza“ su posle više od mesec dana prekinuli protest i napustili salu Skupštine opštine Smederevo.

Odluka o zamrzavanju svih aktivnosti radnici su doneli posle razgovora sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem koji im je obećao rešavanje svih problema do kraja sledeće nedelje.

Predhodno se oko 200 radnika okupilo ispred sedišta Srpske napredne stranke u Smederevu, gde su čekali da se pojavi prvi potpredsednik Vlade, koji je u grad došao zbog izborne kampanje.

Radnici Želvoza u štrajku
Radnici Želvoza u štrajku

Kako se ne bi izmešali sa simpatizerima SNS-a, u momentu dolaska vicepremijera posedali su na asfalt i zatražili prijem radi rešavanja problema zbog kojih su ušli u protest.

Vicepremijer je razgovarao sa četvoročlanom delagacijom sindikata radnika i ispred njih telefonom kontaktirao ministra finansija Lazara Krstića i dogovorio da se svi njihovi problemi u vezi sa socijalnim programom i otpremninama reše do kraja sledeće nedelje, što je ponovio i ostalim radnicima koji su ušli na njegov poziv u stranačke prostorije.

Predstavnici sindikata i radnici su zatim odšetali do Opštine i održali kraći sastanak, nakon čega je odlučeno da se protest zamrzne do daljeg i da se sačeka kraj sledeće nedelje.

„Dobili smo čvrste usmene garancije da će se nakon današnjeg dana do kraja sledeće nedelje rešiti problem sa otpremninama radnika naše fabrike. Mi smo protest zamrzli do daljeg, a ukoliko se obećano ne sprovede odmrznućemo ga i još jače ga radikalizovati“, rekao je predsednik Sindikata Sloga-Želvoz Miki Nojić.

Istakao je da se radnici čvrsto drže zahteva i da neće odustati od njih.

Vučić: Vlada će ispuniti obećano

Posle sastanka sa radnicima Vučić je rekao da će Vlada Srbije ono što je obećala i ispuniti.

„Ono što je bilo dogovoreno, najvećim delom nije bilo poštovano. Mi ćemo svoj posao da obavimo i vlada ono što je obećala to će da ispuni i biće završeno sve za radnike Želvoza“, rekao je Vučić.

Vučić je radnicima koji su sedeli na asfaltu rekao da nije odgovoran za njihov položaj, već neko drugi, ali da će dati sve od sebe da se taj problem reši.

„Drugi koji su krivi za to što nemate posao njih niste sačekali tako, a mene ste došli da sačekate na takav način“, obratio im se Vučić i pozvao ih da ustanu sa ulice i rekao da će ih primiti.

Komentarišući plakat na kome je pisalo: „Ko je izneverio radnike Želvoza“, Vučić je rekao da to nije on, niti neko iz aktuelne vlade „niti će neko iz buduće to uraditi“.

Vučić je rekao i da se vlada bori da im obezbedi primanja čak i kada „Želvoz“ ne radi, da izvlači novac od drugih poreskih obveznika kako bi obezbedli šansu radnicima „Želvoza“.

„Taj ćemo posao nastaviti da radimo. To je naša obaveza i to ćemo raditi kao što smo vam isplatili dva minimalca pre neki dan u ugovoreno vreme“, rekao je Vučić.

Istakao je da neće da obeća nešto što ne može da uspuni, navodeći da neće nikome da se udvorava niti dodvorava.

Naglasivši da niko ne može da plaši državu, Vučić je poručio da će biti nađeno rešenje i strateški partner, kao što su nađeni i za FAP i „Ikarbus“.

Izvor: RTS