Preminuo „Lemi“, pevač i frontmen legendarnog Motorheda

0
2369
Lemmy-Kilmister-motorhead
Lemmy-Kilmister-motorhead

Ian Fraser „Lemi“ Kilmister, engleski rok muzičar, najpoznatiji kao pevač, basista, glavni tekstopisac i osnivač i jedini stalni član u hevi metal bendu Motorhed, kao i bivši član benda Havkvind, preminuo je juče u sedamdesetoj godini nakon što mu je dijagnostifikovan rak.

Lemmy Kilmister
Lemmy Kilmister

Bend je ovu tužnu vest objavio na svojoj fejsbuk stranici gde stoji da je njihov pevač preminuo kod svoje kuće 28. decembra.

Lemi je rođen na Badnje veče u Burslem oblasti Stouk na Trentu, Stafordšir. Kada je Lemi imao tri meseca, njegov otac, bivši kapelan Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, se razveo od njegove majke. Njegova majka i baka su se preselile u Njukasl pod Lajmom, a zatim su se preselili na Medli. Kada je Lemi imao 10 godina, njegova majka se udala za bivšeg fudbaler Džordža Vilisa, koji je već imao dvoje starije dece iz prethodnog braka, Patrišu i Tonija, sa kojima se Lemi nije slagao.

Porodica se preselila na farmu u Benleh, Anglsi, Nort Vels, kada je Lemi kasnije komentarisao život tamo, rekao je „zanimljivo, biti jedino englesko dete među 700 velške dece nije baš najsrećnija stvar – ali bilo je zanimljivo sa antropološkog stanovišta“. Išao je u „Isgol Sir Tomas Džounes“ školu u Amlvču, gde je dobio nadimak nadimak Lemi, iako nije siguran zašto.; da bi se kasnije tvrdio da je naziv potiče od izraza „‘ajde (pozajmi mi) funtu do petka“ (engl. lemmy [lend me] a quid ’til Friday) zbog njegove navike pozajmljuje novac od ljudi da bi održavao svoju zavisnost o slot mašinama. Ubrzo je počeo da pokazuje interesovanje za rokenrol, devojke i konje.

Napustio je školu i sa porodicom se preselio u Konvi, on je poečo da obavlja fizičke poslove, uključujući rad u lokalnoj fabrici Hotpoint, a istovremeno je svirao gitaru za lokalne bendove, kao što je Saundovners, i provodi vreme u školi za jahanje. Kada je imao 17 godina, upoznao je na letovanju devojku po imenu Keti i on ju je pratio do Stokporta gde je imao sina, Šona, koga je stavio na usvajanje.

Lemi video Bitlse nastup u „Kavern klubu“, kada je imao 16 godina, a zatim je vežbao sviranje gitare uz njihov prvi album „Please Please Me“. Divio se sarkastičnom stavu grupe, naročito Džonu Lenonu.

On je takođe bio poznat po svom izgledu: čuvenim zulufima, istaknutim mladežima na licu, i suvom i grubom glasu. Nastupao je sa Motorhedom ove godine na festivalu EXIT u Novom Sadu.