Program 33. Nušićevih dana

0
2309
33. Nušićevi dani
33. Nušićevi dani

Pozorišni festival „Nušićevi dani” u Smederevu, 33. po redu, održava se u periodu između 1. i 16. aprila ove godine.

Prvi deo festivala, pod nazivom „U susret Nušićevim danima“ od 1. do 6. aprila otvara predstava „Gospodin  poslanik“ beogradskog pozorišta prizor.

Gospodin poslanik
Gospodin poslanik

01.04.2016 20:00, Velika dvorana Centra za kulturu Smederevo

GOSPODIN POSLANIK
(Ljubavnici 2)
Pozorište „Prizor” Beograd
Režija: Rade Vukotić
Igraju: Marko Živić, Saša Joksimović, Katarina Marković, Staša Radulović i Bojana Grabovac.
Vreme trajanja: 75 minuta

Priča se nastavlja. Naš glavni junak Bora postaje narodni poslanik i oženjen je po drugi put sa zanosnom crnogorskom manekenkom Hristinom. Kao domaćicu u njihovoj kući zapošljavaju proverenu kuvaricu Tinu. Ali kako je Bora sklon preljubama zaljubljuje se u svoju koleginicu iz skupštine mađaricu Eriku i priprema teren da je dovede u svoju kuću. Supruga želi da mu se osveti i hoće to da uradi sa svojim fitnes trenerom. Videvši da će se sve raspasti domaćica kuće, Tina, uzima sve u svoje ruke i spasava brak, jer joj je najvažnije da ostane u Beogradu.

Mira Banjac
Mira Banjac

05.04.2016, Atelje 212 Beograd u 12:00 časova

MIRA BANJAC – JEDNA JEDINA
autor Jovana Stefanovic
PREDSTAVLjANjE MONOGRAFIJE O MIRI BANjAC, dobitnici „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru“ za 2016. godinu

 

Autobiografija
Autobiografija

06.04.2016. 11:00 i 13:00, Velika dvorana Centra za kulturu Smederevo
Pozorište „Jelenica“ Beograd
Branislav Nušić
AUTOBIOGRAFIJA
predstava za decu

„Autobiografija” je predstava urađena po motivima istoimene knjige Branislava Nušića. Kako i sam Nušić kaže knjiga opisuje njegov život od „rođenja pa do ženidbe“. Glumci na vrlo duhovit način igraju najinteresantnije delove iz života ovog velikog pisca i svaki segment iz njegovog života u predstavi nosi i neku poruku. U predstavi ima kompozicija i koreografija koje su u skladu sa vremenom kada se radnja dešava.

Svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 7. april.

07.04.2016. 19:30, Plato ispred Centra za kulturu
Polaganje venaca na spomenik Branislavu Nušiću

07.04.2016. 19:45, Galerija Centra za kulturu
Svečano otvaranje izložbe „Tradicionalni Nušić viđen očima mladih umetnika”

07.04.2016. 20:00, Velika dvorana Centra za kulturu Smederevo
Ciklus „Nušićevi laureati”, veče sa glumcem Ivanom Bekjarevim, dobitnikom „Nušićeve nagrade za životno delo” glumcu komičaru 1996. godine

Lovci na miraz
Lovci na miraz

LOVCI NA MIRAZ
Pozorište „Prizor” Beograd
Adaptacija i režija: Rade Vukotić
Igraju: Ivan Bekjarev, Katarina Marković, Srđan Karanović, Lepomir Ivković, Bojan Lazarov, Rade Vukotić i Marko Marković.

„Lovci na miraz” pripada onom tipu savremenih komedija, koje brojnim preokretima i zapletima ismevaju laž, prevaru, sujetu, licemerje i hipokriziju savremenog društva.
Radnja priče smeštena je u današnji Beograd i njegovu okolinu, a govori o devojci iz provincije spremnoj za udaju. Ima dobrostojećeg oca, privatnika, i dva udvarača koji očekuju dobar miraz. Jedan je prodavac ženskog rublja iz Obrenovca, tatin prijatelj, a drugi mlad i lep lažni doktor iz Beograda.

PRETFESTIVALSKI PROGRAM

Svet
Svet

08.04.2016. 20:00, Velika dvorana Centra za kulturu Smederevo
Dom kulture Staro Selo i Dom kulture Kruševo (koprodukcija)
Branislav Nušić
SVET
Režija: Dejan Cicmilović

UMESTO REČI REDITELjA
Predstave koje se pamte i dela koja su nadživela svoje vreme u opusu Branislava Nušića navode stoga na mnoga razmišljanja o prirodi dramskog stvaralaštva i pozorišnog delovanja.
Sve što je vezano za Nušića duboko je, treba ponoviti, prožeto mentalitetom, iskustvom, psihologijom i svim onim što podrazumevamo pod životnom i stvaralačkom autentičnošću. Svojim delima učvrstio je osnove pozorišta na kome opstoje samo nove i još neiskazane forme, velike i neponovljive kreacije i izraz koji se oseća potpuno slobodnim u svakom vremenu i prostoru. U tom humanizmu lišenog svakog samozadovoljstva sadržane su sve Nušićeve dilemo o čoveku i njegovoj sudbini. Komedija je s toga za njega način na koji najlakše prilazimo ljudima. Zato likovi nisu nikakvi fenomeni ili posebni pojmovi već bića sazdana od najneposrednijih ljudskih osobina i životnih potreba. Traženje savremenog izraza je stoga ostvarivanje Nušićevih težnji i onog scenskog duha koji pomaže da osetimo ono ljudsko u čoveku i da na njega reagujemo na osoben način. Zbog toga nijedan čovek posebno, pa ni društvo ne može biti ravnodušno prema stvaralaštvu Branislava Nušića. To je prosto sistem najraznovrsnijih podsticaja teatru da stalno traži svoju slobodu, moć i tako iskazuje izvornost i duhovni identitet.

Karolina Nojber
Karolina Nojber

09.04.2016. 20:00, Velika dvorana Centra za kulturu Smederevo
Gradsko pozorište „Abrašević“ Valjevo
Nebojša Romčević
KAROLINA NOJBER
Režija: Miroslav Trifunović

Karolina Nojber je nemačka glumica, istorijska ličnost s početka 18.veka koja je povela veliku bitku za ozbiljnu literaturu. Predstava govori o borbi između vašarskog zabavljača i velike književnosti kako bi se život i umešnost nemačkih glumaca unapredili napuštanjem loših improvizacija.
Stručnjaci su tek kasnije priznali vrednost njenog dela, a njenu družinu kritika je pozdravila kao kovačnicu novih nemačkih glumaca.

FESTIVALSKI PROGRAM

Festivalski program počinje 10. a završava se 15. aprila. U okviru festivalskog dela imaćemo priliku da pogledamo 6 predstava.

Palilulski roman
Palilulski roman

10.04.2016. 20:00, Velika dvorana Centra za kulturu Smederevo
PALILULSKI ROMAN, Branislav Nušić
Beogradsko dramsko pozorište
Režija i adaptacija: Egon Savin
Igraju: Miloš Biković, Jovo Maksić, Hana Selimović, Olivera Viktorović Đurašković, Slađana Vlajović, Dobrila Ilić, Slobodan Ćustić, Dejan Matić, Mata / Andrej Šepetkovski, Sandra Bugarski, Milica Gojković, Ivana Nikolić, Dragiša Milojković, Boris Radmilović / Zoran Đorđević i Nemanja Pavlović.

Dorćol i Palilula dva su kraja naše prestonice, koja su pored svih regulacija, nivelacija, pa čak i tramvaja, sačuvali svoj naročiti i osobeni tip. Dorćol je još i danas okićen razvalinama dvora princip Evgenija, tamo je još srednjevekovna jevrejska mala, pa Jalija i one mračne kafanice, gde ribari provode duge noći kraj alaske čorbe i Cigana, koji im klečeći na zemlјi sviraju sevdalinske pesme. Tamo su još sve tri narodnosti: Jevreji, Srbi i Cigani, svaka odvojena i svaka u svom kvartiću. Stara ciganska kolonija dorćolska, već se prilično raselila ili možda i zato izgleda razređena, što su se potomci starih Cincara, predstavnika beogradske čaršije, izmentuli i stara svoja prezimena zamenili novima.
Palilula je već drugačija. Tamo živi jedan i jednostavan narod koji se zove Palilulci. Tamo nema te odvojenosti kao na Dorćolu. I Čeh i Švaba i svaka vera i svaka narodnost, čim se naseli u Palilulu i posedi tamo malo, gubi svoju narodnost i pretvara se u Palilulca.
Dok je Dorćol sama tradicija, počev od dvorova princa Evgenija, pa do kafane kod „Šarana“; počev od Gušinog placa, pa do jevrejskog amama; dotle je Palilula sva bez tradicije, ona je predgrađe, u pravom smislu predgrađe.
Dok je Dorćol sama tradicija, počev od dvorova princa Evgenija, pa do kafane kod „Šarana“; počev od Gušinog placa, pa do jevrejskog amama; dotle je Palilula sva bez tradicije, ona je predgrađe, u pravom smislu predgrađe.

Lice
Lice

11.04.2016. 20:00, Velika sala Centra za kulturu Smederevo
LICE, Aleksandar Galin
Atelje 212 Beograd
Režija: Jelena Bogavac
Igraju: Radoslav Milenković, Ivan Jevtović, Aleksandra Janković i Radmila Tomović.

Maestralna komedija jednog od najuglednijih scenarista i dramskih pisaca starije generacije, Aleksandra Galina, o životu „novih Rusa“ – tajkuna i intelektualaca koji im služe. Komedija o gubitku identiteta, bukvalnom i simboličnom, sa likovima koje prepoznajemo iz naše tabloidne štampe i „glamuroznih“ društvenih događaja , gorka, oštra, nadasve duhovita satira o tranziciji, i njenim herojima i žrtvama ali, ovoga puta ne iz perspektive „gubitnika“, običnih ljudi, već „dobitnika“, novopečenih „biznismena“ i društevne elite koja sve više tu „pobedu“ oseća kao preveliko breme sa kojom nije u stanju da se nosi.

Bizarno
Bizarno

12.04.2016. 20:00, Velika sala Centra za kulturu Smederevo
BIZARNO, Željko Hubač
Narodno pozorište u Beogradu i Šabačko pozorište
Režija: Snežana Trišić
Igraju: Igor Đorđević, Nikola Vujović, Miloš Đorđević, Sonja Milojević i Suzana Lukić.

Bizarno je crnohumorna fuga o smrti, koja se odvija na različitim nivoima jednog solitera u kojem žive narkomani, sponzoruše i mafijaši, a kroz koju provejava zanimljivo plasiran osećaj neizbežnosti tragičnog ishoda.

 

Majstori, majstori
Majstori, majstori

13.04.2016. 20:00, Velika sala Centra za kulturu Smederevo
MAJSTORI, MAJSTORI – Goran Marković
Pozorište „Boško Buha” Beograd
Režija: Milan Karadžić
Igraju: Milica Mihajlović, Uroš Jovčić, Nebojša Ilić, Borka Tomović, Nemanja Oliverić, Boba Latinović, Aleksandra Tomić / Andrijana Oliverić, Andrija Milošević, Aleksandar Radojičić, Zoran Cvijanović, Jelena Trkulja, Katarina Marković, Miloš Samolov, Nenad Nenadović, Anja Mit, Vladan Dujović, Milorad Mandić, Nada Sekulić, Miloš Vlalukin, Bojana Ordinačev.

Predstava “Majstori, majstori“ pozorišta Boško Buha nastaje na osnovu adaptacije istoimenog filmskog scenarija Gorana Markovića, koju je načinio sam autor, a režiju potpisuje Milan Karadžić.
Priča ostaje ista, smeštena u jednu beogradsku osnovnu školu, krajem sedamdesetih godina prošlog veka. U školu dolazi mladi i ambiciozni inspektor kako bi istražio navode o seksualnom zlostavljanju profesorke engleskog jezika, za šta je optužen zamenik direktorke škole, a istog dana odvijaju se pripreme za ispraćaj u penziju tetkice Keve. Kroz ova dva događaja upoznajemo lice i naličje školskog sistema, i sistema uopšte.

Laki komad
Laki komad

14.04.2016. 20:00, Velika sala Centra za kulturu Smederevo
LAKI KOMAD, Nebojša Romčević
Kulturni centar Čukarica
Režija: Nenad Gvozdenović
Igraju: Mina Lazarević, Miodrag Rakočević, Snežana Savić, Rade Marković, Pavle Pekić i Rade Marjanović

Laki komad je predstava koja govori o generalovom sinu, propalom intelektualcu koji se nije snašao u životu, zbog čega pored sebe ima nezadovoljnu ženu koja mu stalno zvoca. Glavnog krivca za svoju situaciju pronalazi u ocu koji je, bez obzira na raskalašan život, uvek bio cenjen i poštovan u društvu.

Klaustrofobična komedija
Klaustrofobična komedija

15.04.2016. 20:00, Velika sala Centra za kulturu Smederevo
KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA, Dušan Kovačević
Zvezdara teatar Beograd
Reditelj: Darko Bajić
Igraju: Ljubomir Bandović, Nevena Ristić, Marko Janketić, Zoran Cvijanović, Slavko Štimac, Jovana Stojiljković, Igor Grabovica i Vanja Janketić

Reč pisca
Klaustrofobičnu komediju sam pisao pre trideset godina. Pisao sam je sa osećanjem da živimo u teskobi koja se prikriva povremenim otvaranjem prozora. Izlazak iz te naše teskobne kuće – domovine, u zemlje „slobode” – najčešće u Italiju, bilo je osećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom „jedne od najboljih evropskih policija”.
Čovek može biti zaglavljen u liftu kao i u državi, kaže Sava odžačar u ulozi radničke sirotinje i tamnoputog Otela – čoveka zaljubljenog u život koji mu je nedostižan.
Podnaslov ove gorke komedije mogao bi biti i naslov: Pozorište potkazuje život. To je tačna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom.

PROGRAM SVEČANE DODELE NAGRADA

16.04.2016. 20:00, Velika dvorana Centra za kulturu Smederevo
PROGLAŠENjE POBEDNIKA I DODELA NAGRADA
• Uručenje NUŠIĆEVE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO GLUMCU-KOMIČARU,
glumici Miri Banjac
• Uručenje NUŠIĆEVE NAGRADE REDITELjU ZA POSTAVKU NUŠIĆEVIH DELA I SAVREMENO ČITANjE STARE I NOVE DRAMSKE KLASIKE,
rediteljki Milici Kralj.
• Uručenje NUŠIĆEVE NAGRADE ZA NAJBOLjU PREDSTAVU U CELINI PO OCENI STRUČNOG ŽIRIJA
• Uručenje NUŠIĆEVE NAGRADE ZA NAJBOLjU PREDSTAVU U CELINI NA OSNOVU GLASOVA PUBLIKE
• Uručenje NAGRADE „MILOSAV BUCA MIRKOVIĆ“, ZA NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE NA FESTIVALU.
VEČE MIRE BANjAC
dobitnice „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru“