PROGRAM MUZEJA U SMEDEREVU POVODOM TURISTIČKO-PRIVREDNE MANIFESTACIJE „SMEDEREVSKA JESEN“ 2012.

0
1646
PROGRAM MUZEJA U SMEDEREVU POVODOM TURISTIČKO-PRIVREDNE MANIFESTACIJE „SMEDEREVSKA JESEN“ 2012.

1. IZLOŽBA ALHEMIJA KOVANjA

Alhemija kovanja

U sredu 5. septembra 2012. u 19 časova u prvoj sali osnovne izložbene postavke Muzeja u Smederevu priredićemo svečano otvaranje izložbe Alhemija kovanja. Iz radionice Željka Pantića, smederevskog kovača mačeva. U okviru programa svečanog otvaranja učestvovaće autor i članovi viteške družine „Beli orlovi“ iz Beograda. Izložba će biti otvorena do 30. septembra 2012. Ulaz je slobodan.
Pokrovitelj izložbe je Grad Smederevo, a sponzor je Banca Intesa.

„…Kroz vatru, voljom, kovač daje oblik komadu čelika.
Ne postoje dva ista mača, kao što ne postoje ni dva ista čoveka. Svaki ima svoje osobine, svoj karakter. Mač nije samo ljuto oružje namenjeno krvavoj borbi. On je čuvar dobra i zla, ovostranog i onostranog. Njime se uništava i inauguriše. Svaki mač je odraz svog gospodara. Nije svako kadar da ga ima. On služi i mora da mu se služi. Daje moć, ali traži pokornost. Nije stvoren da donosi rat, već da održava mir. Njegova lepota opija i upozorava…“

Željko Pantić, isečak iz teksta kataloga izložbe Alhemija kovanja.

2. DORUČAK U TVRĐAVI

Doručak u tvrđavi

U petak 7. septembra 2012. od 8 do 16 časova u Smederevskoj tvrđavi, na platou kod vodenog rova ispred ulaza u Mali grad održaće se Međunarodno takmičenje u pripremanju srednjovekovnih jela. Ovaj program deo je projekta Muzeja u Smederevu Doručak u Tvrđavi, koji su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo. Sponzor i ove manifestacije je Banca Intesa.
U okviru takmičenja predstaviće se ekipe koje će pripremati jela na osnovu recepata sa istorijskom, srednjovekovnom referencom. Stručni žiri će na kraju takmičenja proglasiti pobednika. Tokom trajanja takmičenja posetiocima će biti podeljene štampane brošure sa karakterističnim srednjovekovnim receptima- Degustacija čorbe za posetioce biće priređena u 13 časova.
Miroslav Lazić, M.A.
Kustos-saradnik za odnose sa javnošću