PRVI PROBLEM U ŽELEZARI Kinezi ljuti na srpske vlasti zbog dva razloga

0
2717
Železara Smederevo
Železara Smederevo

Nije prošlo ni dve nedelje od dolaska kineskog „Hestila“ u Železaru Smederevo, a već su se pojavili prvi problemi između njih i srpskih vlasti.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

Prema saznanjima „Blica“, prvi je vezan za moguće posledice oko istrage Evropske komisije za navodne damping cene čelika iz Srbije prilikom izvoza u EU i eventualne kazne koje mogu da padnu na teret novog vlasnika. Drugi se odnosi na angažovanje Petra Kamaraša kao savetnika kod novog vlasnika.

Prema saznanjima „Blica“, Kamaraš i njegov „HTP inženjering“ biće specijalni savetnici kineskog vlasnika u prelaznom periodu, dok tim kineskih menadžera ne preuzme rukovođenje.

– To postavljenje bilo je prvi kamen spoticanja. Srpska strana smatra da nije primereno da se Kamaraš, nakon što je Skupština Železare raskinula ugovor o upravljanju s njim zbog gubitka od 150 miliona evra, angažuju kao savetnik. Mi smo blago reagovali na ovakav potez, ali lavina nezadovoljstva nastupila je od Kineza nakon što je EK pokrenula istragu zbog navodnih damping cena čelika pri izvozu u EU – kaže naš izvor iz Vlade.

On dodaje da oni od petka opsedaju kabinet premijera tražeći razjašnjenje.

– Uveravali su ih da do ovakve situacije ne može doći jer je sve rađeno u skladu s preporukama EK. Srbija je pružila i čvrsta uveravanja da država nije nakon 1. februara 2015. učestvovala u finansiranju Železare. Oni traže sastanak kako bi znali da li će im Vlada nadoknaditi štetu koju bi mogli da pretrpe ako im Brisel zabrani izvoz na tržište EU ili čelik iz Smedereva tretira kao kineski, što bi značilo carine od 25 odsto. Pored toga, traže razjašnjenje šta će se desiti ako Beograd ne ubedi Brisel da je iznos državne pomoći od 2012. do 2015. bio dvostruko manji od budućih kineskih investicija, koje su najavljene od 300 miliona evra. U tom slučaju bi EU tražila da „Hestil“ vrati iznos preplaćene pomoći u srpsku kasu – kaže naš izvor.

Ni u Vladi ni u Železari niko zvanično nije želeo da komentariše novonastalu situaciju. Da šumovi na vezama Kineza i srpske vlade postoje potvrđuje Željko Veselinović, predsednik Sindikata „Sloga“.

– Kinezi ne žele da plaćaju srpske penale i traže sastanak sa vlastima kako bi im u slučaju sankcija EK štetu nadoknadila država. Što se tiče Kamaraša, mislim da se s njim neće usrećiti – kaže Veselinović.