Sindikati imaju plan za Železaru

0
1933
Železara Smederevo
Železara Smederevo

Nezavisni sindikat metalaca Srbije poslao je nadležnima nacrt akcionog plana za opstanak i razvoj Železare Smederevo. Planom sindikata predviđene su investicije između 130 i 150 miliona evra.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

Kako se navodi u saopštenju, tom investicijom bi se zaokružio proizvodni asortiman fabrike i omogućilo da Železara Smederevo proizvodi čelik za projekte Beograd na vodi i gasovod Južni tok, čija realizacije se očekuje u Srbiji.

Sindikat je upitao da li Vlada treba da dozvoli da se za potrebe ta dva strateška projekta uvoze velike količine čeličnih proizvoda (profili, cevi, betonski čelik) iz Turske, Italije, Kine, Vijetnama, Koreje, kada sve može da se namiri na 50 kilometara od Beograda iz Železare Smederevo.

Predlog akcionog plana za opstanak Železare poslat je Vladi Srbije, Skupštini Srbije i lokalnoj samoupravi u Smederevu.

Navodi se i da je Evropska komisija usvojila Akcioni plan za evropske industrije čelika i budućnost industrije čelika koji je „osnov budućnosti privrede Evropske unije“.

Prioritet tog dokumenta je održavanje i razvoj postojećih evropskih i nacionalnih kapaciteta proizvodnje čelika, a navodi se i da u Evropi ne postoji strukturni višak kapaciteta.

„Srbija ima nameru da se pridruži EU i treba što pre da stvori sosptveni akcioni plan za razvoj srpske industrije čelika“, naveo je sindikat.

Država Srbija je početkom 2012. kupila smederevsku Železaru za jedan dolar od američkog Ju Es Stila, koji se povukao iz Srbije.

Izvor: BETA