„Slobodna zona“ u Smederevu od 11-15. maja

Putujući filmski festival "Slobodna zona", koji se nalazi na desetoj turneji po Srbiji, prikazaće pet filmova u Smederevu od 11. do 15. maja

0
1642
20000 dana na zemlji
20000 dana na zemlji

U Smederevu će, na besplatnim projekcijama, prvog dana filmoskog festivala „Slobodna zona“ biti prikazan francuski film „So zemlje“, režisera Vima Vendersa o iskustvima fotografa Sebastijana Salgada, koji je proputovao svet i svedoči o značajnim događajima novije istorije – ratu u Runadi, gladi u Sudanu i, raspadu Jugoslavije.

Drugog dana, 12. maja, biće prikazan film režisera Benedikta Erlingsona „O konjima i ljudima“. Debitantski film tog autora je oda o ljudima i konjima na Islandu.

Britanski dokumentaristički film „20.000 dana na Zemlji“ Ijana Frosajta i Džejn Polard prati 24 sata u životu multimedijalne ličnosti, internacionalne zvezde, muzičara, pevača, kompozitora, pisca i scenariste Nika Kejva.

Palestinski igrani film „Omar“, režisera Hani Abu Asada, govori o vojniku Omaru koji, po ubistvu izraleskog vojnika, biva vrbovan i „razapet“ između sukobljenih strana.

Francusko-austrijska produkcija u Smederevu će prikazati ostvarenje Huberta Sopera „Dolazimo kao prijatelji“, koja prikazuje sliku kolonijalizma u Africi, koji uzima novi, opasniji oblik.

Tokom maja i juna putujući festival imaće projekcije u 40 gradova Srbije.