Smederevsko naselje Plavinac klizi ka Dunavu

0
2847
Plavinac
Plavinac

Na čitavom potezu naselja Plavinac, periferijskog dela Smedereva pored Dunava, aktivirano je klizište koje se budi sa svakom malo većom kišom ili potresom, a trenutno su najviše ugrožene ulice Dunavska i Vladimira Nazora.

Plavinac
Plavinac

Ljudi koji tamo žive procenjuju da je pitanje vremena kada će se klizište proširiti na Ulicu Aleksandra Radojkovića, koja poslednjih desetak godina miruje.

„Mi smo jesenas, posle prvih velikih padavina, pomerili put da bi oni koji tu žive mogli da prođu autom. Sada tog puta doslovno nema, klizište se pomerilo za desetak metara“, rekao je potpredsednik saveta Mesne zajednice Karlo Ribak.

Pukotina je stigla do novog puta, a instalacije elektrike, vode, plina prolaze trasom klizišta. Razmišlja se o promeni puta instalacija i o opasnosti od urušavanja kuća, od kojih su se neke nagnule i do pola metra, tvrdi Ribak.

Direkcija za izgradnju grada godinu dana traži rešenje za klizište, koje je počelo izrazito destruktivne aktivnosti pre više od tri decenije.

Deo beogradskog puta, iza stare železare, pre više godina, izmešten je kada je krenulo naseljeno brdo da klizi ka Dunavu.

„Mi smo sto puta krpili put kroz Dunavsku ulicu i nismo rešili problem. Gde god da na ovom potezu do vile dinastije Obrenović ukopate ašov, stižete do vode. To je močvaran, a nekultivisan teren. Dobro je da se sve ovo nije urušilo“, kaže Ribak.

„Pitanje tog klizišta neće biti rešeno ni ove godine jer para nema ni u Mesnoj zajednici, ni u gradskoj upravi. Ako grad ne shvati da je Smederevo na nestabilnom terenu, problem će biti bezmalo nerešiv. Celo Smederevo je podlokano“, zaključio je on.