Sutra ugovor o zakupu zemljišta za rafineriju Smederevo

0
813
Zemljište predvidjeno za rafineriju Smederevo

Ugovor o izdavanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije u Smederevu biće potpisan sutra u Smederevu, najavila je danas Kancelarija Vlade Srbije za odnose sa medijima.

Zemljište predvidjeno za rafineriju SmederevoReč je o najvećoj grinfild investiciji u Smederevu u poslednjih trideset godina i velikoj šansi za otvaranje novih radnih mesta, kao i za upošljavanje građevinske operative od oko 2.000 radnika, ističe se u saopštenju.

Ova investicija je značajna i za ostala javna preduzeća u Srbiji, kao što je „Železnica Srbije“, gde će u izgradnju koloseka neophodnog za funkcionisanje rafinerije biti uloženo sedam do osam miliona evra.

U izgradnju naftovoda od Pančeva do Smedereva takođe će biti uloženo oko 14 do 16 miliona dolara. Rafinerija će predstavljati novu izvoznu firmu u Smederevu, pored Železere Smederevo.

Planirani kapaciteti ove fabrike premašuju potrebe srpskog tržišta, pa će se većinski deo proizvoda iz Rafinerije Smederevo izvoziti na inostrano tržište.

Potpisivanju ugovora prisustvovaće ministar Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković. Kompanija „Komiko oil“, ćerka američko-holandskog konzorcijuma „Komiko oversiz“ dobila je u martu odlukom Skupštine grada Smedereva, pravo zakupa zemljišta na 99 godina za 652 miliona dinara.

Neuređeno građevinsko zemljište, površine od 113 hektara, 12 ari i 16 metara kvadratnih daće se u zakup toj kompaniji, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju naftnih derivata.

Ta investicija, kako je istakao predsednik opštine Smederevo Predrag Umičević, predviđa sasvim novu fabriku na oko 113 hektara i grinfild investiciju od 250 miliona dolara.

Od te investicije Smederevo bi trebalo da prihoduje više od milijardu dinara, što je polovina godišnjeg gradskog budžeta.

„Komiko oil“ se obavezao da će rafinerija, u kojoj će raditi 542 radnika, biti izgrađena u roku od 36 meseci. Na njenoj izgradnji bi trebalo da bude uposleno više od 2.000 radnika iz građevinskog sektora.

Izvor: blic.rs