U zatvoru jeftinije

0
1668

Više od deset Smederevaca svakog dana, umesto plaćanja prekršajne kazne, izabere odlazak u zatvor. Od ukupno 2.600 predmeta u ovdašnjem Prekršajnom sudu za proteklih pet meseci, naplaćeno je tek nešto više od 20 odsto kazni, dok ostalima sleduju zatvor.

Besparica i inat, dva su najčešća razloga zbog kojih se građani koji su načinili neki prekršaj odlučuju da ga „odleže“ u ćeliji, umesto da plate državi.

Smederevac koji je na javnom mestu, bez dozvole, prodavao robu, kako bi zaradio crkavicu za život, nije imao 3.000 dinara za kaznu, pa mu je ona zamenjena zatvorskom. To je, ujedno, najniža novčana kazna preinačena u zatvorsku.

– U 2013. godini dobrovoljno je plaćena novčana kazna u 589 predmeta, dok je u 2.120 predmeta novčana kazna zamenjena kaznom zatvora – kaže sudija Olivera Manić iz Prekrašnog suda u Smederevu.

Ima onih koji ne poštuju rokove za plaćanje, pa im se dodeli besplatan pun pansion u zatvorenom o trošku države. Neki se, nakon što im zaprete rešetke, predomisle i plate. Ovde navode da čine sve kako bi građanima, u okviru zakona, olakšali da namire dug. Sudija Olivera Manić kaže da okrivljeni koriste mogućnost plaćanja kazne na rate, a maksimalno odlaganje je tri rate.

Čak 90 odsto rešenja o zameni novčane kazne u zatovorsku, navodi sudija Manić, doneta su zbog prekršaja Zakona o bezbednosti saobraćaja. U zatvor se ide i zbog nepropisnog parkiranja, nevezanog pojasa, komunalnih prekršaja, a ređe zbog ometanja javnog reda i mira.

Zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, odnosno člana koji se odnosi na vređanje, učestvovanje u tuči i nasilju, čovek je odbio da plati 5.000 dinara, pa će provesti pet dana u zatvoru.

Dan zatvora košta 1.000 dinara, a država dozvoljava da se „odleži“ maksimalno 60.000 dinara.

Izvor: Večernje novosti