Uklanjaju odbrambene nasipe

0
1210
Pripreme za odbranu od porasta nivoa Dunava
Pripreme za odbranu od porasta nivoa Dunava

Odbrambeni nasip na Dunavu, koji je ranije postavljen u centru Smedereva, na nebranjenom delu obale od Železničke stanice do Pristaništa, danas je počeo da se uklanja.

Uklanjanje nasipa
Uklanjanje nasipa

U dužini od gotovo 900 metara postavljeno je više od 40.000 džakova sa peskom, plus tzv. „džambo“ vreće, a akciju uklanjanja pomažu i mladi Smederevci, dobrovoljci koji su preko društvenih mreža prethodno bili angažovani na punjenju i postavljanju džakova.

Javna komunalna preduzeća su, po odluci Gradskog štaba za vanredne situacije, organizovala odnošenje džakova na bezbednu lokaciju u centru gradu, kako bi po potrebi brzo mogla da budu prebačena na željenu lokaciju.

Narednih dana na Dunavu očekuje se umereni i veći porast vodostaja bez dostizanja upozoravajućih nivoa, kod Zemuna, Pančeva i Smedereva, iznad granice redovne odbrane od poplava, upozorio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije, vodostaj Dunava kod Smedereva danas u 8 časova iznosio je 610 centimetara, 10 više od kote redovne odbrane od poplava. U odnosu na prethodna 24 sata, vodostaj je niži za 14 centimetara.

Izvor: Večernje novosti