Umro Rej Tomlinson, izumitelj imejl komunikacije i znaka „@“

0
2040
Rej Tomlinson (Ray Tomlinson)
Rej Tomlinson (Ray Tomlinson)

Rej Tomlinson (Ray Tomlinson), američki programer koji zaslužan za postojanje imejl komunikacije umro je juče u 74. godini života.

Rej Tomlinson (Ray Tomlinson)
Rej Tomlinson (Ray Tomlinson)

Tomlinson je, kako se navodi, preminuo u subotu od posledica srčanog udara. On je 1971. napisao program koji je omogućio razmenu poruka između dva računara, olakšavši komunikaciju ljudima širom sveta.

Google se zahvalio Reju Tomlinsonu
Google se zahvalio Reju Tomlinsonu

Prvi imejl američki programer je poslao dok je u Bostonu radio kao inženjer u istraživačkoj kompaniji „Bolt, Beranek i Njuman“. Ta firma je odigrala veliku ulogu u razvoju rane verzije Interneta, poznate kao „Arpanet“. Tomilson je najpre izumeo sistem kojim su korisnici istog kompjutera mogli jedno drugom da šalju poruke, da bi kasnije unapredio program za razmenu poruka između korisnika različitih računara.

U jednom intervjuu Tomilson je izjavio da se ne seća kako je glasila ta istorijska mejl poruka, ali da misli da je sadržala nešto sasvim prosto poput reči „test“.

– Nisam ni bio svestan da je to istorijski potez koji će promeniti svet. Tu tajnu sam odao samo kolegi Džeriju Burčfilu zamolivši ga da je „ne širi dalje“, rekavši mu da to nije ono čime bi trebalo da se bavimo – rekao je Tomlinson.

Osim što je izmislio onlajn razmenu poruka, Amerikanac je zaslužan i za upotrebu znaka „@“ u internet komunikaciji.

Među brojnim ličnostima koje su odale počast programeru je i „Gmail“ tim koji se zahvalio Tomilson na njevovom velikom pronalasku.

Godine 2012., Tomlinson je uvršten u „Internet kuću slavnih“.