Uplaćen drugi minimalac radnicima Želvoza

0
1326
Želvoz
Želvoz

Radnicima smederevskog Želvoza uplaćen je danas drugi minimalac, izjavio je Tanjugu predsednik sindikata Sloga u Želvozu Miki Nojić, ali i dodao da će jedan broj radnika iz protesta i dalje ostati u Skupštini opštine do konačnog dogovora o sudbini te fabrike železničkih vozila.

Želvoz
Želvoz

Isplata drugog minimalaca dogovorena je na sastanku radnika sa gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović i vršiocem dužnosti ministra privede Igorom Mirovićem.

Sastanak je održan juče, nakon čega su radnici Zzelvoza odblokirali raskrsnicu na putnom prelazu „Lipe“ koju su blokirali juče ujutru zbog toga što im 10. februara, kako je bilo dogovoreno, nisu uplaćena dva minimalca, već samo jedan.

Na tom sastanku, kako je saopšteno iz tog sindikata, dogovoreno je da im se do 13. marta uplati još jedan minimalac.

U razgovoru s ministrom Mirovićem, takođe je postignut dogovor da se od sutra, 14. februara intenzivira dijalog u cilju potpisivanja memoranduma kojim će se jasno utvrditi budući mehanizmi, kojima će država pomoći radnicima Želvoza u rešavanju svih njihovih dosadašnjih problema.

Nojić je rekao da će sindikati sutra učestvovati na sastanku na kome će biti reči o tome, ali i da se neće povući iz skupštine opštine Smederevo, u koju su protesujući ušli pre mesec dana, sve dok se ne završe svi pregovori.

Predstavnici sindikata kažu da su juče predložili radnicima da prekinu blokadu tranzitnog puta i da se svi vrate u prostorije opštine Smederevo gde bi sačekali uplatu današnjeg minimalca i početak konkretnog rada na potpisivanju memorandma.

Radnici Želvoza su 15. januara počeli protest, tako što su zaposeli prostorije Skupštine opštine Smederevo, tažeći pokretanje socijalnog programa, isplatu šest zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje radnog staža i isplatu otpremnina za radnike koji napuštaju fabriku.

Izvor: TANJUG