Za dve nedelje odgovor o ponudi za Železaru

0
1414
Železara Smederevo
Železara Smederevo

Evropska unija očekuje da tender za Železaru bude javan i svi postupci transparentni, a to je ispoštovano, kaže ministar privrede Željko Sertić.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

U roku od dve nedelje biće poznato da li ponuda koja je podneta za kupovinu „Železare Smederevo“ odgovora uslovima koji su postavljeni, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

Sertić kaže da će u roku od dve nedelje biti predat konačan status o ponudi koja je predata, o tome da li odgovara uslovima koje tenderska dokumentacija zahteva.

„Ako sve to bude u skladu sa nekim prethodnim najavama koje smo imali, već u aprilu možemo očekivati ne samo objavljivanje rezultata već možda i potpisivanje ugovora“, rekao je Sertić za Tanjug.

Ministar je potvrdio da se kineska kompanija „Hbis“ javila na tender i otkupila dokumentaciju.

Dodao je da Evropska unija očekuje da tender bude javan i svi postupci transparentni, a to sve je, kako je rekao, ispoštovano.

„Već duže vremena vodimo razgovore ne samo vezano za Železaru, nego uopšte. Evropska komisija vodi računa o državnoj pomoći u smislu davanja sredstava koja se nikada ne vraćaju državi. To radi za sve zemlje pa i za nas. To nije dozvoljeno, jer narušava konkurenciju“, rekao je Sertić.

Ministar ističe da, preuzimajući sve obaveze na putu ka članstvu u EU, moramo da poštujemo takve ekonomske postulate.

„Mi sa njima razgovaramo o svemu šta se dešavalo, što se tiče samih procedura, tendera mi smo ispoštovali sve što Evropa i razvijeni svet od nas traži“, rekao je Sertić.