Zbogom SFRJ, Atelje 212 – Tvrđava teatar

0
1560
Zbogom SFRJ

Večeras na repertoaru Tvrđava Teatra, u Malom gradu smederevske tvrđave biće izvedena predstava Zbogom SFRJ, Beogradskog Ateljea 212.

Zbogom SFRJOvo je priča o majci, priča o zemlji. Priča o majci zemlji koja je iz utopije prešla u realnost, a onda se, iznova, preselila u utopiju.

Jedna vatrena Jugoslovenka, učiteljica Jadranka Mitić, drži vatreni govor u slavu nekadašnje zemlje na 14. kongresu SKJ, januara ’90, u Sava centru. U atmosferi linča i raspada, doživljava srčani udar. Budi se dve godine kasnije. U želji da zaštiti i produži život svoje majke, njen sin “izmišlja” zemlju koje više nema…

Tekst predstave inspirisan je filmom Volfganga Bekera „Zbogom Lenjin“ koji je dobio Oskara za najbolji strani film pre nekoliko godina, a govori o tome šta se desilo sa kolektivnim zanosom jednog naroda i kako smo se iz jedne utopije – komunizma preselili u potpuno novu – kapitalizam, a sve to praćeno ratovima, zebnjom, strahom, nemaštinom i jednom porodičnom pričom – pričom porodice koja je u sve to slepo verovala.

Šta se dogodilo sa velikim idejama, bratstvom i jedinstvom, radnim akcijama, nepokolebljivim entuzijazmom i velikom ljubavlju prema zemlji koja je nestala poput Atlantide, da li bi nam bilo lakše da smo sve to “prespavali” i probudili se u Srbiji i kako, zapravo, izgleda kolektivna utopija, samo su neka od pitanja na koje “odgovara” ova predstava.

Uloge: