26.10.2009, Muzej Smederevo – Izložba fotografija Pokidani djerdan

0
2175
Pokidani djerdan

Izložba fotografija Pokidani djerdan, u organizaciji Muzeja Smederevo, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, biće otvorena 26.10.2009 godine sa početkom u 19:00 časova u Muzeju Smederevo.

Pokidani djerdan

Izložba će predstaviti fotografije iz arhive Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo u vidu printova velikog formata.
Fotografije koje će biti predstavljene smederevskoj publici su nastale poslednjih nekoliko godina terenskog istraživanja valjevskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Fotografskom kamerom zabeleženi su trenuci, ambijenti, ljudi, zgrade i detalji u punoj svojoj lepoti, ali i surove sudbine našeg tradicionalnog, vekovnog načina života koji je bespovratno izgubljen.

Naše vekovno graditeljsko iskustvo zasnovano je na kolektivnom estetskom osećaju sredine, stvaralo je i uobličavalo nebrojeno mnogo genereacija samoukih majstora.

Paralaleno sa razvojem kuća i okućnica, obogaćivao se i njihov enterijer, koji pored lične udobnosti obiluje i estetskim doživljajima, pa je teško odrediti gde prestaje funkcionalnost, a počinje umetnost.

Svaki narod svojom tradicionalnom gradnjom daje doprinos svetskoj riznici graditeljstva, a razlike koje se ispoljavaju su odraz stvaralačke moći čoveka i zajednice i služe za prepoznavanje naroda, njihovih kultura i umetnosti. Narodno graditeljstvo i narodna umetnost nije kolektivna ni individualna, ona je delo pojedinca, ali i svojina mnogih.
Izložba fotografija Pokidani djerdan biće postavljena u prvoj sali stalne postavke Muzeja u Smederevu u Omladinskoj ulici broj 4. Izložba će trajati od 26. oktobra do 4. novembra 2009. godine. Ulaz je slobodan.