14. novembar 2009, Pad Srpske despotovine 1459. godine

0
2402
Muzej Smederevo

Na inicijativu Odeljenja istorijskih nauka SANU i Muzeja u Smederevu, a uz podršku Grada Smedereva, ove godine obeležava se 550 godina od pada Srpske despotovine 1459. godine. Ovim povodom biće priredjeni naučni skup na navedenu temu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu i u Smederevu, kao i prateći program obilaska kulturno-istorijskih znamenitosti u Smederevu.

Pad Srpske despotovine

Program počinje u četvrtak 12. novembra u Svečanoj sali SANU u Beogradu, nastavlja se u petak sesijama u SANU u Beogradu, a završava se u subotu 14. novembra 2009. godine Petom sesijom naučnog skupa u Smederevu.

Poslednjeg dana programa u subotu 14. novembra 2009. predvidjen je organizovan dolazak članova SANU i drugih učesnika naučnog skupa u Smederevo (oko 40-oro učesnika). Planom obilaska Smedereva predvidjeni su: poseta Vili „Zlatni breg“ na Plavincu, obilazak stalne postavke u Muzeju u Smederevu, kao i Smederevske tvrdjave.

Prijem gostiju i koktel je u 12 časova u predvorju Sale Skupštine grada Smedereva, a početak Pete sesije zakazan je za 12 časova i 30 minuta. Ovom prilikom predstavljamo Vam i program Pete sesije sa naslovima referata:

Predsedava: Aleksandar Mladenović
Marko Popović – SMEDEREVSKI GRAD – ZNAČENJE I ETAPE GRADJENJA
Branislav Cvetković – POGLED U SLAVNU PROŠLOST, RENOVATIO IMPERII: ANTIČKE SPOLIJE NA ZIDINAMA SMEDEREVSKOG ZAMKA I GRADA
Vesna Bikić – TRPEZNA KERAMIKA IZ SMEDEREVSKOG ZAMKA
Vujadin Ivanišević – NOVAC DESPOTA DjURDjA BRANKOVIĆA
Peter Rokaj – TRAGOM PUTEVA KRUNE SRPSKIH DESPOTA

Nakon izlaganja referata predvidjena je diskusija, kao i završna reč.

Naučni skup će biti otvoren za javnost, pa stoga pozivamo sve zainteresovane da dodju i svojim učeš&263;em uveličaju održavanje naučnog skupa.