32. Nušićevi dani od 16-25.aprila 2015.godine

April u Smederevu tradicionalno, već 32 godine, posvećen je jedinstvenom pozorišnom festivalu u Srbiji, u slavu jednog od najvećih srpskih komediografa Branislava Nušića, koji je važan deo svog života, detinjstvo i mladost, proveo baš u našem gradu.

0
2114
32. Nušićevi dani
32. Nušićevi dani

April u Smederevu tradicionalno, već 32 godine, posvećen je jedinstvenom pozorišnom festivalu u Srbiji, u slavu jednog od najvećih srpskih komediografa Branislava Nušića, koji je važan deo svog života, detinjstvo i mladost, proveo baš u našem gradu. Programskim segmentom U susret Nušićevim danima“, koji će se održati 2. i 3. aprila, otpočinje ovogodišnji 32. Pozorišni festival „Nušićevi dani“ pod sloganom „Nušić je sam život“.

32. Nušićevi dani
32. Nušićevi dani

Nušićevskoj publici u Smederevu prvi će se pokloniti, u četvrtak, 2. aprila, mladi glumci Omladinskog pozorišta Tehničke škole u Smederevu, koji će u režiji Nataše Rajić izvesti „Radovana trećeg“, kultni komad velikog srpskog savremenog komediografa Dušana Kovačevića. Glavnu ulogu Radovana trećeg u predstavi igra Vladimir Mihajlović, Rumenka je Nevena Gačić, Georgina je Bogdana Jeremić, Stanislav je Aleksa Dabić, Jelenče Vilotić je Nenad Jovanović a Kelner Milan Jelić.

Dan kasnije, u petak 3. aprila, popularni glumac Andrija Milošević izvešće monodramu „Zlatni lančić od bižuterije“, po tekstu Miodraga Karadžića, pisca popularnih dramskih dela „Đekna“, „Jesi li to došo da me vidiš“ i drugih. Predstava je rađena u produkciji beogradskog FaVI teatra. Andrija Milošević će pažnju publike zaokupiti dvostrukim ulogama TV voditeljke Zlatane Krezić i Kostadina, Laleta.

U nastavku „Nušićevih dana“ publiku u Smederevu očekuje Program svečanog otvaranja, koji je planiran nedelju dana kasnije, u četvrtak 16. aprila. Posle tradicionalnog polaganja venaca na spomenik Branislavu Nušiću na Platou ispred Centra za kulturu, u improvizovanoj Kafani „Dardaneli“, koja je smeštena u Holu Centra za kulturu biće predstavljana monografija „Branislav Đ. Nušić – život i delo“, autora Raška V. Jovanovića. Monografija je objavljena povodom 150 godina od Nušićevog rođenja i u njoj su veoma detaljno izneti život i obimno stvaralačko delo jednog od najplodnijih i najpopularnijih srpskih pisaca. Potom će u Galeriji Centra za kulturu biti svečano otvorena izložba slika Vasilija Vase Dolovačkog, jednog od najvećih slikara sa ovih prostora i stvaraoca koji, bez sumnje, spada među najveće žive srpske likovne umetnike.

32. „Nušićeve dane“, potom će u Velikoj dvorani Centra za kulturu, otvoriti dr. Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva.

Program svečanog otvaranja završava se Ciklusom „Nušićevi laureati“, odnosno programom kojim se predstavi glumac, dobitnik „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru“ na nekom od prethodnih festivala. Ove godine to će biti veče sa Mihailom Mišom Janketićem, koji je ovu prestižnu nagradu dobio 2003. godine. Videćemo ga u ulozi Fjodora u predstavi „Karamazovi / Sablasni Eros“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u dramatizaciji Milisava Milenkovića, režiji Vladimira Lazića i izvođenju Pozorišta Slavija iz Beograda. Pored Janketića, u predstavi igraju i Ivana Kovačević, Sanja Radišić Subotić, Miljan Prljeta, Žarko Stepanov i Nebojša Đorđević.

U okviru pretfestivalkog programa koji obeležavaju amaterska pozorišta, 17. i 18. aprila, mogu se pogledati premijera predstave „Dr“ Branislava Nušića u izvođenju domaćeg Pozorišta „Kreativni haos“ iz Smedereva, u režiji Nevene Rakočević i „Detektor za laži“ Vasilija Sigareva, u režiji Nenada Vitanova, koju će izvesti glumci Narodnog pozorišta iz Ohrida, čime ovogodišnji festival još jedanput dobija međunarodni karakter.

Festivalski program uslediće od 20. do 24. aprila, u okviru kojeg će biti odigrano pet profesionalnih pozorišnih predstava, u izboru selektora ovogodišnjih „Nušićevih dana, Bratislava Petkovića, dramskog pisca i reditelja. Prva na repertoaru je u ponedeljak 20. aprila „Bajka o pozorištu“ Vladimira Đurđevića, u režiji Marka Misirače i izvođenju ansambla Zvezdara teatra. U predstavi igraju: Tihomir Stanić, Miloš Samolov, Petar Strugar, Snežana Savić, Iskra Brajović, Miodrag Krstović i Vesna Stanković. Autor Vladimir Đurđević obratiće se publici pre izvođenja predstave.

Sledeća je na repertoaru „Ožalošćena porodica“, klasik Branislava Nušića, u režiji Marka Manojlovića, koju izvodi Atelje 212 iz Beograda u utorak 21. aprila. U glavnim ulogama su Nenad Jezdić, Erol Kadić, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Dejan Dedić, Sofija Juričan, Radmila Tomović, Dubravka Mijatović, Tamara Dragičević i drugi.

Dan kasnije, u sredu 22. aprila, na repertoaru je još jedna predstava po dramskom tekstu Vladimira Đurđevića, koja nosi naziv Tri klase i gospođa Nušić“. Predstavu u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta režirala je Milica Kralj, čija je predstava već jednom bivala nagrađena najboljom na „Nušićevim danima“ („Gospođa ministarka“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke 2006. godine). Glavne uloge poverene su Danielu Siču, Slobodanu Bodi Ninkoviću, Sandri Bugarski, Paulini Manov, Andriji Kuzmanoviću, Jelisaveti Orašanin itd.

Još jedan Nušićev klasik, „Narodni poslanik“ u izvođenju srpskog nacionalnog teatra, Narodnog pozorišta u Beogradu, na repertoaru je u četvrtak 23. aprila. Reditelj predstave je Saša Gabrić, a publika će imati priliku da u ovoj predstavi vidi i ovogodišnju dobitnicu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, Radmilu Živković u ulozi Pavke. Jevrema Prokića igra Boris Komnenić, a u ostalim, živopisnim Nušićevim ulogama su Kalina Kovačević / Nada Macanković, Milenko Pavlov, Olga Odanović, Branislav Tomašević, Anastasia Mandić, Lepomir Ivković, Branko Vidaković i drugi.

Poslednja u konkurenciji za najbolju predstavu na festivalu po oceni stručnog žirija i publike je predstava „Veliki talas“ Zvezdara teatra, u produkciji Agencija „Impresario“ i „Kolona“ iz Beograda u petak 24. aprila. Autor teksta je umetnik pod pseudonimom Igor Amadei, a reditelj je Nenad Gvozdenović. U predstavi igraju: Ljiljana Stjepanović, Nina Janković, Pavle Pekić, Tanja Bošković, Rade Marković i Stevan Piale.

Rada Đuričin i Božidar Stošić, dramski umetnici iz Beograda i Dragoslav Bata Mandić, profesor književnosti iz Smedereva, članovi su stručnog žirija za dodelu nagrade za najbolju predstavu i nagrade za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu. Nagrada za najboljeg glumca festivala nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, jednog od dugogodišnjih saradnika festivala „Nušićevi dani“. Ustanovljena je na prošlom festivalu, a njen prvi dobitnik je Goran Jevtić, za ulogu Živke ministarke u predstavi „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, a u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Nakon završetka svake festivalske predstave, u prostoru improvizovane Kafane „Dardaneli“ u Holu Centra za kulturu, biće organizovani susreti autora i izvođača predstave sa medijima, kao i dodela nagrada za glumačko ostvarenje večeri, i zahvalnica i plaketa za učešće na festivalu. Ovom programu može da prisustvuje i zainteresovana publika, koja će svojim glasovima ove godine, ne samo birati najbolje glumačko ostvarenje večeri i ocenjivati predstavu, već i bivati nagrađivana ukoliko glasa upravo za onog glumca koji te večeri pobedi.

Program svečane dodele nagrada i Veče Radmile Živković, ovogodišnje dobitnice „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru“ održaće se u subotu 25. aprila.

Pokrovitelji 32. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo.

Sponzori su Telekom Srbija, DDOR Novi Sad, Banca Intesa, „Malac Trade“ Smederevo, „Komeks“ Smederevo, Fruvita, Cvećara „L’Amour“ Smederevo, Umetnička Radionica „Kuzman“ Smederevo, Pekara „Lucky-S“ Smederevo, Ekonomsko-trgovinska škola Smederevo, Rakić LTD Smederevo, Best Buy, Izotehna Smederevo, Podrum vina „Ilić“ Vodanj, Knjižara „Guliver“ Smederevo, Trgovinsko preduzeće „Duga“ Smederevo, „Kompel“ D.O.O. Smederevo, „Deltagraf“ D.O.O. Smederevo, „Angerona“ D.O.O. Požarevac, „Đuneks“ Smederevo, Studio „Paradoks“ Smederevo i Nušić Fondacija.

Medijski sponzori su nedeljni informativni listovi Naše novine i Naš Glas, zatim JP Televizija Smederevo, Radio televizija Smederevo i Televizija „Jerina“ Smederevo, kao i Radio „Luks“ Smederevo. Festival su podržali i požarevački mediji SAT televizija i Televizija Duga, Regionalni Radio Požarevac i Radio Boom 93. Zatim, Radio „Bus“ iz Kovina i Radio „Puls“ iz Grocke, kao i internet portali Semendria, SD Cafe i Smederevske novine. Medijska podrška festivalu dolazi i iz RTS TV Centra Smederevo.

CENE ULAZNICA

Cena ulaznice za predstavu „Zlatni lančić od bižuterije“ je 600 dinara u parteru i 500 dinara na balkonu. Cena ulaznice za predstavu „Karamazovi / Sablasni Eros“ je 500 dinara. Pretfestivalski programi („Radovan Treći“ , „Dr“ i „Detektor za laži“), kao i završno veče dodele nagrada, su besplatni. Za ove programe potrebno je na Biletarnici preuzeti besplatne ulaznice zbog rezervacije mesta. Cena ulaznice za predstave u festivalskom delu programa je 500 dinara. Komplet ulaznica za predstave u festivalskom delu programa je 2.000 dinara. Odobravamo popust od 20% za organizovanu posetu (minimum 30 ulaznica) za sve predstave za koje se naplaćuje ulaznica. Za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za studente (do navršenih 26 godina) odobravamo popust od 50% za balkon. Za ostvarivanje prava na popust, potrebno je na Biletarnici pokazati đačku knjižicu ili overen indeks. Rezervacije možete izvršiti I telefonom na brojeve 026/4624-815 i 064/829-5345 ili putem e-mail adrese: centar@sdkultura.org.rs .