Dogodilo se na današnji dan – 20. februar

0
1520
20. februar
20. februar
20. februar
20. februar

1816. – Premijera Rosinijeve opere „Seviljski berberin“ u Rimu.

1852. – Nakon što se odbor „Ljubitelja prosvete“ obratio srpskoj vladi sa predlogom da se na današnjem Zelenom vencu podigne prva pozorišna zgrada u Beogradu, srpska vlada je donela odluku kojom je odredila 2.000 dukata za tu namenu. Kako ova suma nije bila dovoljna, obrazovan je odbor za prikupljanje priloga koji je sakupio značajnu sumu novca. No, pošto je zemljište bilo muljevito i bez čvrste podloge, cela svota je potrošena za zidanje temelja. Kasnije se i to moralo obustaviti zbog nepodesnosti zemljišta i nesigurnosti temelja. Novac je propao, pa tako i namera da se tu ozida prvo pozorište. Prva stalna pozorišna zgrada u Beogradu je Narodno pozorište, u kojem je prva predstava izvedena 1869. godine.

1860. – U Novom Sadu je izašao prvi broj „Danice„, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao srpski pisac Đorđe Popović. „Danica“ je okupila stotinak srpskih pisaca, uključujući Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, Ljubu Nenadovića i odigrala je značajnu ulogu u buđenju nacionalne svesti i raspoloženja za ujedinjenje teritorijalno rascepkanog srpstva. Značaj časopisa je opao kad su ga 1866. napustili najbolji saradnici zbog neslaganja s urednikom Đorđem Rajkovićem.

1872.Sajrus Boldvin patentirao je hidraulični električni lift.

1901. – Ruski časopis „Cerkovnije vedomosti“ („Crkvena pitanja„) objavio je odluku o izopštenju Lava Nikolajeviča Tolstoja iz Pravoslavne crkve.

1908. – Umro je srpski pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma. Pisao je bogatim i sočnim jezikom pripovetke iz crnogorskog, dalmatinskog i beogradskog života, romane i drame. U delima iz zavičajnog primorskog života iskazao je veliki dar posmatranja, živopisnog slikanja sredine i ljudi, s potresnim svedočanstvima patnji pravoslavnih Srba u Zagori i Dalmaciji i njihovom opiranju agresivnim nastojanjima Rimokatoličke crkve da im nametne tuđu veru. Prevodio je francuske pisce Gi de Mopasana, Emila Zolu, Žana Molijera. Dela: romani „Bakonja fra Brne“, „Uskok“, zbirke pripovedaka „Iz primorskog života“, „S mora i planine“, „Beogradske priče“.

1935.Karolina Mikelson postala je prva žena koja je dospela na Antarktik.

1962.Džon Glen je postao prvi Amerikanac koji je obleteo Zemlju u šatlu „Friendship 7„.

1975.Margaret Tačer izabrana je za predsednika britanske Konzervativne partije.