Dogodilo se na današnji dan – 5. jun

0
1634
5. jun

5. jun

5. jun

1723. – Rođen je Adam Smit, najpoznatiji predstavnik engleske klasične ekonomije. Napisao je samo dva rada: „Teoriju moralnih osećanja“ i „Bogatstvo naroda“. Po njemu, altruizam vlada u etici, a egoizam u ekonomici.

1837. – Srpski knez Miloš Obrenović postavio je prve ekonome (agronomi), čiji je zadatak bio da savetuju seljake i nastoje da svaki od njih zaseje određenu količinu pšenice, ovsa, ječma, kukuruza, krompira.

1887. – Rođen je srpski lekar Kosta Todorović, stručnjak za zarazne bolesti, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti i Nacionalne akademije za medicinu u Parizu. Napisao je više od 150 radova na srpskom i na stranim jezicima. Značajan je i njegov rad na bibliografiji jugoslovenskih publikacija iz mikrobiologije, imunologije, epidemiologije i higijene. Dela: „Udžbenik akutnih i infektivnih bolesti“, „Priručnik za lečenje tuberkuloznog meningitisa“.

1898. – Rođen je Federiko Garsija Lorka, španski pesnik iz Granade. Njegov arijelski lirizam pun najsmelijih obrta, neočekivanih metafora, zrelo osećajan i detinje bezazlen, lirizam koji crpe snagu iz andaluzijskog tla – ostaje neponovljiva umetnost. U želji da približi klasike narodu, stvorio je putujuće pozorište i s njim obilazio najzabačenije krajeve Španije. Glavna dela: „Ciganski Romansero“, „Pesnik u Njujorku“, „Tameritski divan“, „Krvave svadbe“, „Dom Bernarde Albe“…

1917. – Počela je mobilizacija deset miliona Amerikanaca u Prvom svetskom ratu.

1941. – U detonaciji oko 450 vagona municije i drugog eksploziva koje su u srednjovekovnoj trvrđavi u Smederevu lagerovali nemački nacistički okupatori u Drugom sveskom ratu, poginulo je približno 4.000 ljudi. Od siline eksplozije koja je u 14:20 časova potresla ceo grad i okolinu, srušeno je 445 kuća i oštećeno više od 2.000. Uzrok eksplozije ostao je nepoznat.

1954. – Umro je srpski inženjer ruskog porekla, Vladimir Farmakovski, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka, prvi mašinski inženjer akademik kod nas. Objavio je više od 50 naučnih i stručnih radova, uglavnom iz oblasti lokomotiva. Dela: „Prilog teoriji isticanja vode iz reakcionih turbina“, „Promena stanja u cilindru parne mašine za vreme punjenja cilindra“, „Raspored grejne površine lokomotivskog kotla na peć i cevi“, „Prstenasti pregrejači pare lokomotivskih kotlova“.

1968.Sirhan Sirhan je izvršio atentat na senatora Bobija Kenedija, koji je sutradan preminuo.

1977. – Prvi personalni računar – „Apple II“ – pušten je u prodaju.

1984.Indira Gandi je izdala naređenje o napadu na najsvetije mesto Sika – Zlatni hram.