Ana Karenjina – 25.02.2013 – 27.02.2013.

0
1552
Ana Karenjina
Ana Karenjina

ANA KARENjINA
Anna Karenina
Zemlja porekla: Velika Britanija, 2012.
Scenario: Tom Stopard, Lav Tolstoj (roman)
Režija: Džo Rajt
Glavne uloge: Kira Najtli, Džad Lo, Aron Tejlor Džonson, Metju Makfadjen…
Žanr: Drama
Trajanje: 129 min.

Ana Karenjina
Ana Karenjina

Sinopsis: Radnja se dešava 1874. godine. Živahna i lepa Ana Karenjina (Kira Najtli) ima sve ono na čemu bi joj pozavidele žene iz tog doba. Ona je žena Alekseja Karenjina (Džad Lo), visokog vladinog činovnika, kome je rodila sina, i njen položaj u društvu Sankt Peterburga ne može biti viši. Kad dobije pismo od svog brata Oblonskog (Metju Makfadjen) u kome je moli da dođe i pomogne mu da spase njegov brak sa Doli (Keli Mekdonald), Ana će otputovati u Moskvu. Na tom putu Ana upoznaje groficu Vronski (Olivija Vilijams), koju će na železničkoj stanici dočekati sin, zanosni konjički oficir Vronski (Aron Tejlor Džonson). Kad Anu upoznaju s Vronskim, među njima će odmah sevnuti varnica koju ni on ni ona neće moći da ignorišu.

Moskovski dom će posetiti i najbolji prijatelj Oblonskog, Ljevin (Domnal Glison), preterano emotivan i brižan zemljoposednik. Ljevin je zaljubljen u Dolinu mlađu sestru Kiti (Ališa Vikander). U nepovoljnom trenutku zaprosiće Kiti, ali ona ga odbija jer je zaljubljena u Vronskog. Razočaran, Ljevin odlazi na svoj posed na selu, gde se okreće farmerskom poslu. Kitino srce će biti slomljeno kad na velikom balu shvati da Vronski ima oči samo za Anu, a da mu ova udata žena uzvraća pažnju.

Ana će se boriti da zadrži prisebnost i zbog toga beži u Sankt Peterburg, gde će za njom poći i Vronski. Pokušaće da se vrati u porodičnu rutinu, ali neće moći da prestane da misli na Vronskog. Započeće strastvenu ljubavnu aferu koja će skandalizovati društvene krugove Sankt Peterburga. Karenjin će se naći u bezizlaznoj situaciji i biće primoran da ženi postavi ultimatum. U pokušaju da dostigne sreću Ana će doneti odluke koje će razgrnuti koprenu s društva koje je opsednuto imidžom. Posledica toga biće romantični i tragični događaji koji će dramatično promeniti njen život, ali i živote svih ljudi oko nje.