Kopriva, kopriva … – 26.02.2013.

0
1123
Kopriva, kopriva ...
Kopriva, kopriva ...

SMEDEREVSKA PREMIJERA
Koprodukcija „Madlenianum“ Beograd i „Kir Stefan Srbin“ Smederevo
KOPRIVA, KOPRIVA…
Dečija operica
Stihovi: Mošo Odalović i Budimir Nešić
Reditelj: Ivan Klemenc
Autor muzike: Milan T. Ilić
Hor „Kir Stefan Srbin“Smederevo
Kamerni orkestar „Kir Stefan Srbin“ Smederevo

KOPRIVA, KOPRIVA…
KOPRIVA, KOPRIVA…

O predstavi:

Zašto ste ovde?

Zato što ste u prilici da vidite i čujete hor „Kir Stefan Srbin“ iz Smedereva pod dirigentskom palicom Milana Ilića, koji je i autor muzike, a uz jedinog profesionalca u ovoj predstavi, operskog solistu, Gorana Krnetu.

Još jednom zašto ?

Zato što ste u prilici da vidite dečiju operu za decu i starije.

Zato što članice ovog hora (starosti 11 – 16 godina) ostavljaju utisak profesionalaca, a neke od njih su prvi put na sceni.

Zašto opera?

Mi kažemo – operica. Horsko pevanje, uz solističke izlete članica, uz dramske situacije između pesama, pa mizanscen koji je obiman i za neke opere i veliku pomoć profesionalca Gorana Krnete, nateralo nas je da krenemo put opere, a stigli smo do operice.

Zašto Kopriva?

Na cvetnoj livadi, u šetnji, koprive obiđete ili uklonite.

U razredu, onaj (ona) koji se izdvaja i bocka drugi zovu kopriva. Da li mladi imaju probleme koje stariji uvek prepoznaju ? Ko je kome kopriva i kako taj problem rešiti ?

Ivica Klemenc

O KOPRIVI

Kad je neprijatna, ima bodljice, niko je ne voli u svojoj blizini. Ipak, kopriva je simbol istrajnosti, izdržljivosti, biljka koja je prva iznikla pošto je na dva japanska grada u Drugom svetskom ratu bačena atomska bomba, na Hirošimu i Nagasaki, 1945. godine

Biljka koja u dodiru sa rukama i telom žari, ali je veoma lekovita, od nje se prave čajevi, leče mnoge bolesti, a koristi se u kozmetici, od nje se prave šamponi za kosu.

Kad neko ne voli da jede i majka ga stalno zbog toga prekoreva, onda mu pripremaju koprivu na razne načine da popravi krvnu sliku.

U svakom razredu ima neki učenik koji ne komunicira lako sa ostalima, izdvaja se, buni se kada se preduzimaju zajedničke akcije, ne druži se, a ostala deca često beže od njega, kao od koprive, jer je on nabusit, grub, hoce da udari i ne pokazuje osećanja. Međutim i takav drug, nedrug, često krije neke svoje strahove i ne pokazuje dobrotu i osećajnost koju vrlo često poseduje. Treba mnogo ljubavi i strpljenja da bi on od koprive „prikavice“, biljke koja u dodiru stvara plikove, dospeo do lekovite biljke i ispoljio prirodu humanog bića. I u tome treba da pomognu drugovi, jer to jeste mera drugarstva.

Stihovi Moše Odalovića, smederevskog pesnika i Budimira Nešića pevaju se u posebnim numerama, a prozni tekst je pisao reditelj Ivica Klemenc.