Austrijanci hoće da kupe Železaru Smederevo

0
1037
Železara Smederevo
Železara Smederevo

Austrijski investicioni fond WFA zainteresovan je za kupovinu Železare Smederevo.

Memorandum o saradnji kojim se izražava zaintesovanost za kupovinu 100 odsto Železare potpisali su WFA i član skupštine Železare Milenko Dželetović 12. decembra. U ovom dokumentu se ne navodi cena, kao ni ostali uslovi prodaje, ali se izražava volja da uposle obe visoke peći i pokrenu nove linije. Ovo je dosad najozbiljniji pokušaj da se pronađe kupac za ovu državnu kompaniju koju je Vlada 2012. godine kupila od „Ju-Es stila“ za 1 dolar.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

Izvršni direktor za finansije Železare Bojan Bojković potvrdio je za „Blic” da WFA želi da kupi ovu kompaniju i da je potpisan memorandum o saradnji. Ipak, oprezno dodaje da dokument „nije obavezujući”.

– Fond WFA jeste ozbiljno zainteresovan za kupovinu 100 odsto Železare. Njihovi predstavnici su već bili u Smederevu početkom meseca, a novu posetu su najavili nakon božićnih praznika. Detalji o eventualnoj prodaji biće poznati do marta – kaže Bojković.

Na pitanje za koliko bi Železara mogla da bude prodata, odgovara:

– Ono što treba da znate jeste da samo za pokretanje dve visoke peći, bez drugih investicija, treba 450 miliona dolara. Austrijanci su pokazali zainteresovanost i za novu liniju finih limova, koja bi košta između 85 i 120 miliona dolara. Mislim da sam ipak odgovorio na vaše pitanje – kaže Bojković, koji je u Železaru stigao u septembru na poziv Milenka Dželetovića, predsednika ekonomskog saveta SNS.

Od 2003. Bojković je radio u metalskim multinacionalnim kompanijama u Americi, Engleskoj, Belgiji, Nemačkoj… Prema saznanjima „Blica”, austrijski fond WFA došao je u Smederevo na poziv srpskih privrednika iz Austrije i Nemačke. WTA želi da zajedno sa „Fijatom“ uđe u Železaru kako bi proizvodili pocinkovane limove za auto-industriju.

Izvor: Blic