Finci otvaraju fabriku kablova u Smederevu

0
1526

FINSKA „PKC grupa“ početkom naredne godine otvoriće fabriku za proizvodnju kablovskih sistema u Smederevu. Investicija je vredna oko osam miliona evra, a planirano je da do kraja 2016. godine kompanija zaposli 1.500 radnika.

Memorandum o razumevanju potpisao je u petak Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović i Juha Torniainen, predsednik Upravnog odbora „PKC Viring sistem Ou“ Finska.

– Ovo je veliki dan za Smederevo i Srbiju. Već početkom naredne godine u fabrici će raditi 500 ljudi, a za godinu i po dana 1.500 – izjavio je vicepremijer Aleksandar Vučić. Nadam se da će Smederevci pokazati da možemo da radimo više i bolje, da se rada nikada nismo plašili. Takođe, da ćemo sve standarde koje ova moćna kompanija postavi pred nas ispuniti, i pokazati da pripadamo evropskom i svetskom tržištu najboljih u ovoj industrijskoj sferi.

Predsednik Upravnog odbora „PKC kompanije“ Juha Torniainen napomenuo je da „PKC grupa“ posluje u 10 zemalja na sva četiri kontinenta, i da će fabrika u Smederevu predstavljati jednu od ključnih lokacija u Evropi.
– „PKC grupa“ beleži veliki rast na globalnom nivou. Ova investicija je od strane Srbije i PKC-a podržana i prepoznata kao projekat od poverenja. To je dobar primer i drugim finskim kompanijama da izaberu Smederevo i Srbiju kao sigurnu destinaciju za ulaganje – poručio je u Smederevu ambasador Finske Peka Orpan.

Gradonačelnik Smedereva dr Jasna Avramović rekla je da će se Smederevci truditi da vredno i dobro rade, da budu dobri proizvođači, da kompanija PKC raste, kako bi se povećao i broj radnika.

PKC će proizvodnju započeti početkom 2014. godine. Nova fabrika će, kako je saopšteno, doprineti povećanju konkurentnosti PKC-ovih proizvoda i usluga. Cilj je da se transfer proizvodnje iz postojećih fabrika u Evropi, u novu fabriku u Srbiji, obavi tokom 2014. godine. Rezultat toga biće potencijal da finska kompanija proširi poslovanje u Evropi.

„PKC grupa“ radi projektovanje, proizvodnju i integraciju električnih distributivnih sistema, elektronike i srodnih komponenata za industriju. Ima pogone u Brazilu, Kini, Estoniji, Nemačkoj, Meksiku, Poljskoj, Rusiji i SAD. U 2012. godini zabeležila je prihod od 928,2 miliona evra.

TRAŽIMO INVESTITORA ZA ŽELEZARU

– Trudimo se da pronađemo investitora za Železaru. Kao što vidite, ne ide lako. Ne samo zbog stanja u našoj zemlji, nego i u Evropi i svetu. Mogao bih da govorim o odgovornosti mnogih ljudi za situaciju u fabrici, i za sve političke konsekvence, ali to danas neću da činim. Danas je važan i lep dan. Ovo što smo uradili nismo slučajno uradili, kao i neke druge stvari koje ćemo uraditi u Smederevu kako bismo pokazali kolika je naša želja da grad ide napred – odgovorio je Aleksandar Vučić na pitanje novinara o sudbini smederevske železare.

Izvor: Večernje novosti, J. Ilić