Češljanje železare – Sumnja se da je fabrika oštećena za milione

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova juče su počeli sa proverama poslovanja bivšeg rukovodstva u preduzeću „Železara Smederevo“.

0
1932
Železara Smederevo
Železara Smederevo

Inspektori na zahtev Tužilaštva češljaju dokumentacije koje se odnose na kopneni i vodeni transport robe i rad Sektora za saobraćaj, transport i logistiku.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

Sumnja se da je taj sektor angažovao veliki broj privatnih preduzeća koji su usluge naplaćivali po cenama daleko većim od tržišnih. Sumnja se da je „Železara“ oštećena za višemilionske iznose, kao i da su mahinacije počele nakon januara 2012. kada je država preuzela preduzeće od američkog „Ju-Es stila“. Istraga će se baviti i time da li su šefovi u Sektoru radili po nalogu iz vrha firme, uz prećutnu saglasnost ili samostalno, što je malo verovatno – kaže izvor „Blica“.

„Železara“ nema svoja prevozna sredstva te za transport 90.000 tona robe angažuje druge kompanije. Osim državnih JRB i „Železnica“, angažovane su i privatne transportne firme, a sumnja se da su poslove dobijale bez procedure i po cenama višim od tržišnih. Vlada Mirka Cvetkovića otkupila je preduzeće za jedan dinar od američke firme u januaru 2012. i dovela državne kadrove. U martu je vlada Aleksandra Vučića dovela profesionalni menadžment za „Železaru“.

Bojan Bojković, nekadašnji izvršni direktor „Železare“ a sada član Nadzornog odbora, kaže za „Blic“ da i stari i novi menadžment podržavaju istragu jer će, ukoliko se utvrde nezakonite radnje, to pomoći novom menadžmentu da utvrdi na koje saradnike može da računa.

Bojković: Kontrolisati sve nabavkež
Bojan Bojković, nekadašnji izvršni direktor „Železare“ a sada član Nadzornog odbora, nije želeo da komentariše koji su poslovi i iz kog perioda sumnjivi. „Podržavam ovu posetu jer treba da se utvrdi ko je šta radio. Ne može jedan čovek da kontroliše sve što se dešava oko javnih nabavki jer ‚Železara‘ ima 1.600 dobavljača“, objašnjava Bojković.