Dogodilo se na današnji dan – 18. april

0
1397
18. april
18. april

18. april

18. april

1823. – Prvi srpski državni pitomci pomenuti su u pismu Vuka Karadžića knezu Milošu Obrenoviću. U pismu je Karadžić savetovao kneza da se „okani kupovine spahiluka u Vlaškoj“ i da u Petrogradsku banku pošalje 50.000 dukata za vaspitavanje srpskih mladića u inostranstvu. Knez to nije učinio, a prve srpske državne pitomce na školovanje u inostranstvu o trošku države počeo je da šalje njegov sin knez Mihailo Obrenović.

1867. – Turci su predali ključeve Beograda srpskom knezu Mihailu Obrenoviću, što je bio završni čin u dugom procesu političkog oslobađanja Srbije od Otomanskog carstva. U prisustvu srpskih i turskih izaslanika pročitan je carski ferman na srpskom i turskom jeziku, na bedem je podignuta srpska zastava i ispaljena su salva iz 21 topa, a poslednji turski zapovednik Riza paša predao je ključeve knezu Mihailu, koji je potom na konju trijumfalno ušao u Kalemegdansku tvrđavu. U toku ceremonije, kapetan Svetozar Garašanin zamenio je turske stražare na tvrđavi srpskim vojnicima.

1906. – U zemljotresu i požaru koji su zahvatili San Francisko, poginulo je oko 4.000 ljudi, a uništeno je oko 75% grada.

1922. – Umro je srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, premijer Srbije, ministar Unutrašnjih dela i jedan od osnivača Radikalne stranke. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Značajno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. veka. Napisao je veliki broj studija, kritika, članaka i eseja, od kojih su mnogi objavljeni u dvema sveskama pod naslovom „Listići iz književnosti“.

1923. – Poljska aneksira centralnu Litvaniju.

1946. – Raspušta se Društvo naroda, tri meseca nakon osnivanja UN.

1949. – Republika Irska izlazi iz Komonvelta.

1955. – Umro je Albert Ajnštajn, slavni teoretičar fizike i tvorac teorije relativnosti.

1956.Grejs Keli se udala za princa Renijea od Monaka.

1980. – Zimbabve (Rodezija) proglašava nezavisnost od Velike Britanije.

2000. – Komandu nad snagama KFOR-a preuzeo je Evrokorpus – vojna organizacija Belgije, Luksemburga, Nemačke, Francuske i Španije – a komandant KFOR-a je, umesto nemačkog generala Klausa Rajnharta, postao španski general Huan Ortunjo, koji je rekao da su vojne snage na Kosovu i Metohiji i dalje pod vođstvom NATO-a.