Dogodilo se na današnji dan – 2. maj

0
854
2. maj

2. maj

2. maj

1536. – Kralj Henri VIII optužio je svoju šestu suprugu Anu Bolen (majku kraljice Elizabete) za preljubu i incest, zbog čega je kasnije osuđena na smrt.

1567. – Umro je srpski pisac Marin Držić, tipičan predstavnik renesanse; njegova dela plene bogatstvom duha, veselim scenama i komičnim situacijama. Literarni rad započeo je pisanjeme pesama, a krunisao ga pastoralnim igrama i komedijama. Najčuvenijim delom, „Dundo Maroje“, koje govori o ocu tvrdici i sinu rasipniku, zasmejavao je vlastelu u rodnom Dubrovniku, izvrgavajući je, u isti mah, i poruzi. Komedije „Pomet“, „Pijerin“ i „Đuho Krpeta“ izgubljene su ili sačuvane u fragmentima. Ostala dela: komedije „Skup“, „Mande“, „Arkulin“, alegorična pastoralno-muzička komedija „Plakir“, rustikalna komedija „Novela od stranca“, pastorale „Tirena“, „Venera i Adon“.

1729. – Rođena je Katarina Velika, ruska carica (1762-1796). Pod uticajem francuskih filozofa i ideja prosvećenosti, izvršila je značajne reforme (otvarala je škole, pomagala nauku, književnost i umetnost, reformisala sudstvo i adminitraciju), kojima je ujedno učvrstila i centralizam i apsolutizam u Rusiji. Preduzela je i mnoga osvajanja: povela je dva uspešna rata protiv Turske, učestvovala u svim trima deobama Poljske i predvodila osvajanja u srednjoj Aziji (Kazahstan), zahvaljujući čemu je Rusija dobila nove teritorije.

1833.Car Nikola zabranjuje javnu prodaju kmetova.

1852. – Rođen je srpski novinar, pisac i političar, Pera Todorović, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke i jedan od najistaknutijih novinara svoga doba. Bio je blizak prvaku srpskih socijalista Svetozaru Markoviću i uređivao je niz listova i časopisa, uključujući socijalistički list „Rad“. Pokrenuo je listove „Samouprava“ i „Radikal“, a od 1889. do 1903. izdavao je „Male novine“, prvi informativno-senzacionalistički list u Srbiji. Hapšen je zbog pojavljivanja sa crvenim barjakom u Kragujevcu. Bio je dobrovoljac u srpsko-turskom ratu 1876. i 1877, a nakon završetka rata je 1878. emigrirao u Ugarsku; u Novom Sadu je 1878. i 1879. s Lazarom Pačuom izdavao socijalistički list „Straža“. Potom je otišao u Francusku, a po povratku u Srbiju, osuđen je na smrt zbog Timočke bune, koju su 1883. protiv režima kralja Milana Obrenovića u zaječarskom kraju podigli radikali, ali je zatim pomilovan. Potom se izmirio s kraljem Milanom, zalažući se za sporazum radikala i narodnjaka, zbog čega su ga radikali isključili iz stranke.

1902. – Snimljen je prvi naučno-fantastični film – „Put na Mesec“.

1936. – Etiopski car Haile Selasije sa porodicom je, nakon italijanske okupacije, napustio zemlju.

1945. – Nemačka vojska predala se u Italiji.

1955.Tenesi Vilijams, severnoamerički dramski pisac i pesnik, dobio je Pulicerovu nagradu za „Mačku na usijanom limenom krovu“.

1980. – U Južnoafričkoj Republici je zabranjena pesma Pink Flojda „Another Brick in Wall“ (II deo).

1986.FK Dinamo iz Kijeva osvaja titulu Evropskog šampiona.