Dogodilo se na današnji dan – 23. maj

0
1658
23. maj

23. maj

23. maj

1430. – Burgundinci su uhvatili Jovanku Orleanku kraj Kompjenja. Kasnije su je prodali Englezima, koji su je živu spalili u Ruanu 1431. godine.

1536.Papa Paul III osniva inkviziciju – crkveni sud katoličke crkve – u Portugalu.

1785.Bendžamin Frenklin objavljuje svoj novi pronalazak – bifokalna stakla.

1853. – Buenos Ajres dobija nezavisnost od Argentine. Ponovo će postati sjedinjeni 1859. godine.

1886. – U Berlinu je umro je Leopold Ranke, nemački istoričar. Bavio se uglavnom istorijom zapadne Evrope, ali je po podacima dobijenim od Vuka Stefanovića Karadžića, napisao i istoriju prvog srpskog ustanka – „Srpsku revoluciju“. Ostala dela: „Istorija Francuske“, „Istorija Engleske“, „Rimske pape“, „Nemačka istorija za vreme reformacije“…

1900. – Osnovan je Associated Press – američka novinska agencija u Njujorku. Osnovana je kao savez listova radi zajedničkog pribavljanja vesti.

1922.Volt Dizni inkorporira svoju prvu filmsku kompaniju – „Laugh-O-Gram Films“.

1937. – Umro je u 97. godini Džon Dejvison Rokfeler, američki industrijalac i veliki finansijski magnat; godine 1870. osnovao je petrolejski trust Standard Oil Company, a potom je ustanovio Rokfelerovu zadužbinu iz koje se pomažu medicinske i druge nauke.

1939.Dmitrij Šostakovič, ruski kompozitor, postavljen je za profesora na Lenjingradskom konzervatorijumu.

1945.Vinston Čerčil daje ostavku na mesto premijera Velike Britanije.

1945. – Nacistički vođa Hajnrih Himler izvršio je samoubistvo u zatvoru u Luneburgu u Nemačkoj.

1951. – Rođen je Anatolij Karpov, svetski šampion u šahu u periodu 1975-1985.

1970. – Umro je srpski pozorišni i filmski režiser, scenograf i glumac slovenačkog porekla Bojan Stupica, čija se režija odlikovala bogatstvom duha i mašte, smelom izražajnošću i izrazitom kreativnošću. Radio je u više naših pozorišta, najduže u Beogradu (Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Narodno pozorište) i znatno je doprineo razvoju pozorišne umetnosti u nas. Režija: pozorišni komadi „Dundo Maroje“, „Leda“, „U agoniji“, „Aretej“, „Kavkaski krug kredom“, „Ribarske svađe“, „Krvave svadbe“, „Opera za tri groša“, „Idiot“, „Poseta stare dame“, „Sveta Ivana“, „Glorija“, „Madam San-Žen“, „Dantonova smrt“, „Jaje“, „Bogojavljenska noć“, „Braća Karamazovi“, filmovi „Jara gospoda“, „U mreži“.